Jurnalistul grec Kostas Vaxevanis și familia sa, atacați de un om de afaceri
Într-un alt incident care subliniază starea precară a libertății presei în Grecia, jurnalistul de investigație Kostas Vaxevanis și familia sa au fost recent victimele unui atac verbal și fizic. Agresiunea a fost comisă de un om de afaceri al cărui nume apăruse pe controversata „listă Lagarde”, un document care conținea numele unor potențiali evazioniști fiscali și care a fost dezvăluit de Vaxevanis în 2012. Lista fusese ascunsă de guvernul grec, iar dezvăluirea lui Vaxevanis a dus la arestarea sa și la peste 100 de lupte juridice ulterioare.
Atacul a avut loc în timp ce Vaxevanis lua masa cu familia sa la un restaurant. Omul de afaceri s-a apropiat de masa lor, lansându-se într-o tiradă de abuzuri verbale, care a degenerat apoi în violență fizică. Soția lui Vaxevanis, care o ținea în brațe pe fiica lor cea mică, a fost ținta atacului, iar când mama acesteia a intervenit, a fost și ea agresată.
„Am fost atacat pentru că mi-am făcut treaba. Lista Lagarde conținea 2.062 de nume de deponenți greci la banca elvețiană HSBC, pe care Christine Lagarde le-a predat guvernului elen pentru a le investiga pentru o posibilă evaziune fiscală. Guvernul grec a ascuns apoi lista. Când am dezvăluit-o, s-a ordonat să fiu arestat pentru a fi pedepsit. Am fost dus în cătușe la tribunal și, din fericire, am fost achitat și am primit două premii internaționale”, a declarat Vaxevanis pentru EURACTIV.
Pentru activitatea sa, Vaxevanis a primit peste 100 de așa-numite „procese strategice împotriva participării publice” (SLAPP), folosite frecvent pentru a intimida jurnaliștii. Din fericire, le-a câștigat pe toate.
Peisajul mediatic al Greciei se confruntă cu provocări semnificative, țara ocupând locul 107 în ceea ce privește libertatea presei, potrivit Reporteri fără frontiere. Jurnaliști precum Vaxevanis se trezesc adesea amenințați și atacați, în timp ce cei responsabili de astfel de comportamente se sustrag adesea justiției. Incidentul în care au fost implicați Vaxevanis și familia sa este deosebit de îngrijorător, spun organizațiile pentru protejarea drepturilor jurnaliștilor, precum RSF, reflectând o tendință periculoasă în care persoane influente încearcă să intimideze jurnaliștii cu impunitate.
El a fost nominalizat pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism pentru eforturile sale de a dezvălui o listă de persoane vizate de supravegherea ilegală, deseori numită „Watergate grecesc”. Lista includea politicieni, jurnaliști și alte personalități influente ale căror telefoane au fost ascultate cu ajutorul programului ilegal de spionaj Predator.
Pe măsură ce Grecia se confruntă cu probleme legate de libertatea presei, cu atacuri asupra jurnaliștilor și cu încercări de a limita reportajele de investigație, devine din ce în ce mai important ca instituțiile democratice să îi protejeze pe cei care expun adevărul. Dedicarea neabătută a lui Vaxevanis de a trage puterea la răspundere ne reamintește că o presă liberă și independentă este vitală pentru funcționarea unei democrații sănătoase.
Articole asemănătoare
NewsGuard avertizează cu privire la dezinformarea generată cu ajutorul inteligenței artificială
O nouă metodă de a ajuta oamenii din Ucraina: închirierea de apartamente prin Airbnb
Problema presei românești: selectivitatea
PASTILA DE (DEZ)INFORMARE: Războiul Hamas-Israel alimentează un val de dezinformări
De ce ar putea #10yearchallenge să nu fie ceea ce pare