
Jurnalistul Christo Grozev nu a putut să participe la BAFTA, fiind considerat „un risc pentru securitatea publică”
Jurnalistului Christo Grozev, principalul investigator al Bellingcat, i s-a interzis să participe la decernarea Premiilor BAFTA. El ar fi trebuit să participe la eveniment în calitate de colaborator la documentarul „Navalnîi”, nominalizat la premiile BAFTA de CNN.
Poliția britanică l-a considerat pe Grozev drept „un risc pentru securitatea publică”. Cu toate acestea, după ce jurnalistul a făcut publică situația, poliția metropolitană a precizat că, în general, forțele de poliție „nu interzic și nu pot” interzice persoanelor să participe la evenimente și că deciziile privind participarea la evenimente sunt la latitudinea organizatorilor, conform The Guardian.
„Am fost surprins să descopăr că întreaga mea familie și cu mine am primit interdicție din partea poliției britanice de a participa la premiile Bafta din acest weekend, unde documentarul #Navalny este nominalizat. Motivul invocat: «reprezentăm un risc pentru securitatea publică»”, a scris vineri Grozev pe Twitter.
„Înțeleg necesitatea de a menține siguranța publicului (deși nu înțeleg cum fiul meu sau fiica mea adolescentă constituie un risc pentru public). Dar momente ca acesta arată pericolele din ce în ce mai mari la adresa jurnaliștilor independenți din întreaga lume”, a mai declarat Grozev.
Grozev a adăugat că „aceste pericole nu provin doar de la dictatori criminali, ci și din faptul că vocile jurnaliștilor sunt înăbușite – în loc să fie amplificate – de către lumea civilizată pe care încearcă să o servească”.
Într-un răspuns dat postării lui Grozev pe Twitter, poliția britanică a precizat: „Recunoaștem că sfaturile noastre pot însemna că organizatorii trebuie să facă alegeri dificile atunci când decid cum să reducă cel mai bine orice risc pentru securitatea evenimentului lor și suntem recunoscători pentru angajamentul continuu al BAFTA”. Comunicatul poate fi citit integral AICI.
„Navalnîi” a câștigat premiul BAFTA pentru cel mai bun documentar
Documentarul „Navalnîi” urmărește activitatea lui Grozev, a jurnaliștilor de la CNN și a echipei lui Alexey Navalnîi în dezvăluirea complotului menit să îl vizeze pe politicianul rus de opoziție în 2020. Jurnalistul Bellingcat a lucrat la unitatea de elită a spionilor ruși care l-au urmărit pe adversarul lui Putin, inclusiv pe cei care l-au otrăvit cu puternicul neuroagent Novichok.
Grozev este surprins în coproducția CNN Films și HBO explicând cum el și colega sa, jurnalista de investigație Maria Pevchikh, au dezvăluit detaliile complotului de otrăvire care indicau implicarea Rusiei.
La ceremonia de decernare a premiilor de la Londra, care a avut loc pe 19 februarie, documentarul despre Navalnîi a fost desemnat cel mai bun documentar, conform Europa Liberă.
Articole asemănătoare
Editiadedimineata.ro | Streinu-Cercel îi liniștește pe români: ”Coronavirusul, de 10 ori mai slab decât virusul gripal”
Rusia, ironică la adresa Americii: ”E timpul ca SUA să renunțe la tonul mentorului și să se uite în oglindă”
BOMBA lui Lăzăroiu: Dragnea a scos filmulețul cu Bădălău pentru a-i închide gura! Implicații nebănuite în cursa pentru Cotroceni
Elon Musk ar fi ajutat la eliberarea jurnalistei italiene Cecilia Sala din închisoarea iraniană
Site-ul Digi24 rămâne fără conducere editorială: Dan Turturică, adjunctul său și alți doi jurnaliști, concediați