Birourile BBC, percheziționate de guvernul indian. Ancheta vine după ce un documentar critic a fost interzis
De aproape trei zile, sediile BBC din Mumbai și New Delhi sunt percheziționate de ofițerii de combatere a evaziunii fiscale. Ancheta vine la scurt timp după ce guvernul indian a interzis un documentar care l-a criticat pe premierul Narendra Modi, discutând despre implicarea acestuia în revoltele mortale de acum mai bine de 20 de ani.
Un purtător de cuvânt al radiodifuzorului a declarat că acesta cooperează cu autoritățile, în timp ce angajații nu au voie să dezvăluie informații despre percheziții, conform CNN.
Cu toate acestea, birourile sunt acum deschise publicului.
Guvernul indian, acuzat că atacă presa
Blocarea documentarului BBC a fost aspru criticată de opoziție, care a afirmat că Modi atacă libertatea presei.
„Dacă cineva încearcă să facă lumină asupra trecutului premierului sau să scoată la iveală detalii din trecutul său (…) prezentul și viitorul acelei case de presă vor fi distruse de agențiile sale. Aceasta este realitatea”, a declarat un reprezentant al principalului partid de opoziție din India, Congresul.
Pe de altă parte, partidul de guvernământ Bharatiya Janata Party (BJP) a apărat acțiunile guvernului și a declarat că societățile, inclusiv agențiile de presă, trebuie „să urmeze și să respecte legea indiană”.
Clubul de Presă din India a declarat marți, într-o declarație, că perchezițiile „vor afecta reputația și imaginea Indiei ca cea mai mare democrație din lume”.
„India: The Modi Question”
În urmă cu aproximativ o lună, BBC a difuzat un documentar care analizează rolul jucat de actualul prim-ministru indian în revoltele dintre majoritatea hindusă și minoritatea musulmană, în 2002. La acea vreme, Modi era ministru-șef al statului Gujarat, în vestul țării, și au existat semne de întrebare cu privire la faptul că nu a făcut suficient pentru a reduce violențele.
Peste 1.000 de persoane, majoritatea musulmani, au fost ucise în violențe și cel puțin 220 au fost date dispărute, potrivit cifrelor guvernamentale.
O anchetă oficială ordonată de Curtea Supremă în 2012 nu a găsit nicio dovadă că Modi ar fi de vină.
Difuzarea documentarului în două părți a fost interzisă în țară, în timp ce „puterile de urgență” au fost folosite pentru a împiedica circulația unor clipuri din acesta pe rețelele de socializare.
Articole asemănătoare
BBC sfătuiește personalul să șteargă TikTok de pe telefoanele de serviciu
Youtube blochează conturile deținute de talibani precum și conținutul operat de aceștia
RIP Google Play Music. Ce alte servicii de streaming au murit
Cum arată în România piața de telefonie, tv și internet? Comparație Orange – Vodafone – RCS&RDS
Fotojurnalistul Octav Ganea, despre exploziile din Crevedia: „Am considerat că sunt în siguranță. Pe măsură ce alergam, simțeam cum intră căldura între rucsac și cămașă, pe piele”