Cenzură evidentă la întâlnirile ministrului de Externe chinez în statele din Pacific
Wang Yi, ministrul de Externe al Republicii Populare Chineze, este într-o campanie-fulger de vizitare a opt state ale Oceanului Pacific în doar 10 zile, cu scopul semnării unor noi tratate bilaterale. Ce este interesant și, totodată, terifiant este faptul că jurnaliștii nu au avut permisiunea de a pune întrebări – uneori nici să vadă direct evenimentele.
Conform The Guardian, Wang a vizitat până acum Insulele Solomon, Kiribati, Samoa și Fiji, rămânându-i să meargă la Tonga, Vanuatu, Papua Noua Guinee și Timor-Leste. În urma ședințelor bilaterale, din fiecare stat vizitat, a și semnat câte o nouă înțelegere.
Lice Movoco, un jurnalist din Fiji, a relatat cum chinezii i-au instruit pe jurnaliști „să nu pună întrebări”, iar când unul a făcut-o oricum, un oficial chinez a „țipat” să se oprească și a încercat să-l dea afară.
„Am fost deranjată de ce am văzut. Când trăiești în Fiji, ești obișnuit cu un stat militarizat. (…) Dar să vezi un străin să te împingă în propria țară… aia a fost la un alt nivel”, a mai spus Movoco.
Pe Insulele Solomon au fost permise doar două întrebări, una din partea unui jurnalist local către ministrul de Externe al Insulelor, iar cealaltă din partea unui jurnalist chinez pentru Wang. Totuși, chiar și acesta a fost un caz fericit, în celelalte trei state vizitate deja de ministrul chinez nu au fost permise nici măcar o întrebare.
Încălcarea dreptului la presa liberă este o acțiune profund anti-democratică și este un demers îngrijorător. Este un fapt bine cunoscut de toată lumea că China este un stat autocratic care nu respectă drepturile și libertățile omului decât superficial și la nivel declarativ. Totuși, o cenzură atât de evidentă în țări străine este la un „alt nivel”, precum spunea jurnalista din Fiji.
„Guvernele noastre țin jurnaliștii departe din propriile inițiative? Sau la solicitarea Chinei? Ce urmează? Jurnaliștii vor avea și interdicția de pune întrebări politicienilor noștri și liderilor locali? …este o tendință îngrijătoare care trebuie să se oprească”, a afirmat Shailendra Singh, profesor asociat de Jurnalism la Universitatea South Pacific din Fiji.
Articole asemănătoare
SUA: Echipa de campanie a lui Donald Trump reclamă că a fost ținta unui atac cibernetic
Carmen Dan, dezvăluiri despre noaptea protestului: Am plecat din minister în jurul orei 3:00 dimineața
Google și ceilalți giganți, haideți cu algoritmul! UE va obliga marile companii să fie mai transparente
Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial pandemie
ONU finanțează prima redacție de știri formată exclusiv din femei din Somalia