Falsa presupoziție a dispariției Statului Islamic
Statul Islamic a căpătat o foarte mare atenție în perioada anului 2015, în urma atacului terorist din Paris. Începând cu acest eveniment major, tot mai multe astfel de atentate au fost realizate de către radicalii religioși care s-au afiliat cu gruparea teroristă, pe teritoriile statelor europene. Contextul este chiar îndemnarea liderilor Statului Islamic de a ținti și ataca orașele importante ale occidentului.
Totuși, în ultima perioadă, Statul Islamic nu a mai fost în atenția organelor media. Oamenii au uitat de ei, iar evenimentele, precum orice știre care sensibilizează pe moment, au fost damnate uitării. Este, oarecum, o reacție normală să le uităm, este un mecanism de apărare, de a nu stoca informații cu impact negativ.
Însă a uita existența unei grupări teroriste cu o asemenea influență e periculos.
Pe 24 mai, Europol a publicat un nou document în care este analizată activitatea Statului Islamic în 2021. Concluzia este destul de simplă, radicalii religioși nu au încetat niciodată să-și îndemne adepții să atace Occidentul și, totodată, nu a încetat niciodată nici să atace. Doar că nu a mai reprezentat un interes pentru cititorul general al Europei.
Statul Islamic în 2021
Statul Islamic în 2021 a radicalizat și mai tare atacul împotriva musulmanilor Shia și comunităților creștine din Nordul Africii. A încercat să pună control și asupra Afganistanului, însă a condamnat Occidentul de kompromat și că, din cauza unei presupuse intervenții a Vestului, talibanii au pus mâna înaintea lor. Propaganda lor s-a bazat pe reușitele locale, adică violența îndreptată spre creștini și musulmani Shia.
Deși liderii SI nu au fost activi și vizibili, transmițând doar un mesaj audio, publicațiile media controlate de aceștia au fost la fel de active ca de obicei. Nu au uitat nici să laude atacurile din trecut sau să amenințe statele Europene. În plus, adepții au încercat constant să lărgească sfera de influență prin diseminarea propagandei prin platforme deschise, accesibile tuturor.
Totodată, și-a îndemnat credincioșii să se implice activ în demersurile relatate mai sus: atacuri împotriva altor secte/ religii; să promoveze narativa și propaganda Statului Islamic. Pe lângă toate acestea, s-a pus accentul și pe importanța asistării prizonierilor să scape din gratii, să-i ajute să scape din pedeapsa lor.
Statul Islamic în 2022, devine, din nou, o amenințare reală?
Pe 3 februarie, liderul Statului Islamic a fost omorât într-o operațiune militară condusă de SUA. La scurt timp după acest incident, SI și-a îndemnat adepții să reia atacurile împotriva teritoriilor și cetățenilor europeni. Nu a uitat nici să menționeze cum conflictul din Ucraina și atenția Occidentului asupra lui poate deveni un moment perfect și potrivit pentru astfel de asalturi.
În 2021, a încercat să captureze teritoriile Afganistanului. SI nu a renunțat niciodată să se extindă. Chiar și recent a realizat un atac terorist asupra statului Taliban, generând 10 morți. Și în Israel, de asemenea, nu a ezitat să bage în teroare civilii. Poate că Parisul, Madridul sau Berlinul nu au mai fost victimele atentatelor, însă inactivitatea a fost doar aparentă și, în esență, o falsă percepție cauzată de ignoranță.
Așa cum își îndeamnă adepții, nu există nici un fel de garanție că, în 2022, capitalele sau orașele importante ale Europei nu vor deveni ținte reale ale teroriștilor radicaliști. Membrii Statului Islamic sunt mulți, iar oamenii care cred în ideologia lor și mai mulți, și mai răspândiți. Nu ar necesita un efort atât de mare să schimbe ținta ca să ne amintească nouă, europenilor, că ei există, că nu sunt fantome.
Important rămâne să ne informăm din surse oficiale ce trebuie făcut în cazul în care ajungem să fim victime unor astfel de cazuri. Cum trebuie să fugim, ce comportament să luăm. Iar, autoritățile trebuie să se pregătească mereu, având în minte scenariul cel mai periculos și nefavorabil. „Nu se va întâmpla” reprezintă cea mai periculoasă atitudine.
Părerea mea este că fostul KGB a lucrat împreună cu SI. Acum, operațiunea specială din Ucraina au blocat KGB în asigurarea succesului operațiunii și SI au rămas fără sprijin logistic și personal specializat.