Elon Musk și Twitter, o combinație nefericită pentru investitori și angajați
Povestea achiziției Twitter continuă să fie una piperată cu noi evoluții, declarații și tweet-uri care influențează acțiunile companiei. Încă din momentul în care vestea că Elon Musk va cumpăra platforma de socializare a devenit publică, internetul a reacționat aproape la fel de repede ca investitorii și -la fel ca aceștia- nu toți au văzut cu ochi buni achiziția.
Până acum, întreaga șaradă pare să se desfășoare pe banii actualilor investitori care s-au săturat de tweet-urile lui Musk pentru că acesta fie se arată entuziast despre viitorul Twitter, fie (mai nou) pune la îndoială întregul proces de cumpărare.
Cele mai recente declarații ale lui Elon Musk
La finalul săptămânii trecute, Musk anunța că amână achiziția până se lămurește numărul real de conturi fake și de spam de pe Twitter. Faptul că vrea clarificări cu privire la acest subiect e perfect normal și de înțeles; nimeni nu-și dorește să dețină o platformă unde conturile de boți sunt scăpate de sub control. Pe de altă parte, însă, Musk nu poate amâna această achiziție, chiar dacă și-ar dori acest lucru.
Conform înțelegerii pe care o are cu Twitter, achiziția are ca deadline data de 24 octombrie. Până atunci, Musk e liber să spună orice vrea despre achiziție, n-are importanță. Tot ce contează sunt termenii acestei înțelegeri, iar asta înseamnă că, fie cumpără Twitter, fie nu. E foarte simplu. Protocol notează că în eventualitatea în care Musk se răzgândește, clauza contractuală îl obligă să plătească companiei un miliard de dolari. Conștient de acest fapt, Musk s-a grăbit să adauge că este în continuare ”dedicat achiziției”.
Still committed to acquisition
— Elon Musk (@elonmusk) May 13, 2022
După ce a fluturat idea că s-ar putea să nu cumpere platforma, Musk a vorbit despre metoda prin care dorește să calculeze procentajul de conturi fake/spam. ”Am ales 100 ca număr de mărime a eșantionului, deoarece acesta este numărul pe care Twitter îl folosește pentru a calcula <5% fals/spam/duplicat”, a spus el într-un tweet.
Partea interesantă este că echipa juridică a Twitter l-a contactat pe Musk și l-a informat că a încâlcat acordul de confidențialitate al companiei pentru că a dezvăluit metoda prin care platforma calculează procentajul de conturi false. La fel de surprins ca Musk, probabil că a și omul din departamentul juridic care a văzut detalii private ale companiei distribuite de Musk în văzul tuturor.
Twitter legal just called to complain that I violated their NDA by revealing the bot check sample size is 100!
This actually happened.
— Elon Musk (@elonmusk) May 14, 2022
Cum afectează vorbele lui Musk piața și compania
Asta este, de fapt, problema din centrul acestei achiziții. Elon Musk face tot felul de afirmații fără să ia în considerare efectele pe care spusele sale le au asupra tuturor celor implicați în tranzacție: de la investitori și până la angajați.
Cel mai bogat om de pe Pământ pare să ignore complet poziția privilegiată pe care o ocupă și puterea care vine odată cu ea. De când a făcut anunțul că achiziția este amânată, acțiunile Twitter au scăzut cu peste 10%, asta și pentru că investitorii s-au săturat de incertitudinea pe care Musk o crează cu fiecare tweet pe care îl postează.
Twitter in the @elonmusk era pic.twitter.com/qVxBN4mDAF
— Alex Kantrowitz (@Kantrowitz) May 16, 2022
Lucrurile au devenit atât de evidente încât unii jurnaliști au început să prezinte într-o notă amuzantă tot ce se întâmplă, însă -îmi imaginez- că în aceste momente, nu sunt prea multe râsete din partea angajaților. Vorbeam aici de situația stresantă pe care noua conducere a Twitter o propune și măsurile pe care le-au luat deja în așteptarea finalizării înțelegerii cu Musk. De la sistări ale angajărilor și până la demiteri la nivel înalt, compania a pus sub semnul întrebării actuala structură a proiectelor și echipelor care activează în interiorul ei.
Când omul care se presupune că va deveni proprietarul platformei unde lucrezi pune la îndoială achiziția sau se arată dezinteresat de munca pe care o depui, nu e greu de intuit că incertitudinea investitorilor este prezentă și în rândul angajaților Twitter.
În cea mai recentă ședință de top, CEO-ul companiei, Parag Agrawal, le-a spus angajaților că Twitter trebuie să fie pregătită pentru orice situație, inclusiv răzgândirea lui Musk.
”Schimbările care au un impact asupra oamenilor sunt întotdeauna dificile. Iar unii s-au întrebat de ce un director general «șchiop» ar face aceste schimbări, dacă oricum vom fi achiziționați. Răspunsul scurt este foarte simplu: Deși mă aștept ca afacerea să se încheie, trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile și să facem întotdeauna ceea ce este corect pentru Twitter”, a declarat Agrawal citat de Engadget.
Bineînțeles că astfel de declarații sunt normale, iar Twitter trebuie să fie pregătită pentru orice eventualitate, însă luată laolaltă cu ultimele declarații ale lui Musk, situația poate părea mai proastă decât în alte împrejurări. Investitorii și angajații se arată deja deranjați de întreaga poveste până în acest punct, însă, din nefericire pentru ei, drama acestei achiziții este departe de a fi terminată.
Articole asemănătoare
Tinerii preferă să se informeze mai mult de pe social media decât din media tradițională
STUDIU. Avem un adevărat colaps al încrederii în democraţii
Momentele de dinaintea invaziei: blocarea sistemelor de telecomunicații și declarații în miez de noapte
Știrile false continuă să agite spiritele în lume: după Malaezia, a urmat cazul Indiei
ChatGPT va putea genera și imagini. OpenAI va combina serviciul cu DALL-E