Meta amenință că închide Facebook și Instagram în Europa
Compania lui Mark Zuckerberg a lansat amenințarea într-un raport anual (detaliile le găsești la paginile 9,16 și 17) pe care îl prezintă Comisiei pentru Valori mobiliare și Burse din SUA.
Factorul supărător pentru Meta îl reprezintă legea europeană privind datele utilizatorilor care împiedică Meta să includă datele europenilor pe serverele americane. Meta, pe de altă parte, spune că abilitatea de a procesa datele utilizatorilor în diferite țări este crucială pentru afacerea sa, atât din punct de vedere operațional, cât și pentru targetarea reclamelor. Uniunea Europeană și Meta nu a reușit să ajungă la un acord cu privire la partajarea datelor, așa că gigantul american încearcă un ultimatum.
Legea europeană pentru protejarea confidențialității utilizatorilor prevede că datele utilizatorilor europeni trebuie procesate doar în jurisdicția UE. Acest aspect al legii este supărător pentu Meta care a spus că dacă un acord nu este încheiat, atunci n-o să mai poată oferi Facebook și Instagram în Europa.
”Dacă nu reușim să transferăm date între țările și regiunile în care ne desfășurăm activitatea sau dacă suntem restricționați în ceea ce privește schimbul de date între produsele și serviciile noastre, acest lucru ar putea afecta capacitatea noastră de a ne furniza serviciile, modul în care ne furnizăm serviciile sau capacitatea noastră de a direcționa reclamele”, a scris compania în raportul înaintat autorităților americane.
E ușor de ghicit că ce face Meta acum e un bluff extraordinar, dar această abordare arată (pentru a câta oară?) că Uniunea Europeană ia în serios securitatea și reglementarea spațiului digital. Dacă ai dubii despre o lege din acest domeniu, tot ce trebuie să faci este să urmărești reacțiile giganților tech care nu vor să-și piardă pozițiile favorabile pe care le ocupă acum. Cu toate astea, Uniunea trebuie să fie atentă pentru că de Facebook și Instagram depind multe IMM-uri europene care se folosesc de platformele de socializare pentru a-și desfășura activitățile. Acest lucru l-a subliniat și Meta.
”Îndemnăm autoritățile de reglementare să adopte o abordare echilibrată și pragmatică pentru a minimiza perturbarea miilor de afacer care, ca și Facebook, s-au bazat cu bună credință pe aceste mecanisme pentru a transfera date într-un mod sigur și securizat”, a declarat purtătotul de cuvânt al Meta citat de Mashable.
Oricât de frumos ar fi să ne gândim cum ar arăta UE fără aceste două platforme gigant, la mijloc nu sunt doar utilizatorii de rând ci și afacerile europene care, oricum, au avut de îndurat multe probleme în această perioadă a pandemiei.
Articole asemănătoare
Gafă de proporții a unei prezentatoare: “Cum îndrăzniţi să spuneţi că telespectatorii Antenei 3 merită să fie trataţi ca niște oameni inteligenţi?”
Efectele reale ale dezinformării: O școală din Vaslui a fost luată cu asalt, după ce părinții au crezut că le sunt vaccinați copiii împotriva coronavirus
Un bosniac a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a amenințat jurnaliști
Presa din România, puțin mai liberă decât cea din Guyana. RSF: ”Autoritățile au presat jurnaliștii să își dezvăluie sursele sau să se abțină de la a fi critici”
Editiadedimineata: STUDIU. Coronavirusul supraviețuiește pe piele de cinci ori mai mult decât virusul gripal