Macron spune că oamenii care răspândesc fake news ar trebui trași la răspundere
Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat marți, în cadrul unui discurs ținut la Paris, că persoanele care răspândesc fake news ar trebui trase la răspundere și chiar să răspundă în fața legii. Remarca vine în contextul în care doar câteva luni mai despart Franța de alegerile prezidențiale, iar tentativele de influențare a rezultatului votului sunt posibile.
Comentariul liderului francez face referire în principal la platformele de internet, influencerii și oamenii care atrag atenția online. În prezent, există o lege care reglementează defăimarea și discursul instigator la ură și care-i vizează pe jurnaliști, conform ABC News.
Vizate sunt și mass-media străină, „care este autorizată să circule știri pe teritoriul francez”. Macron afirmă că Occidentul nu este pregătit să facă față „actorilor de propagandă finanțați de regimuri autoritare străine, care nu respectă procedurile de responsabilitate și etica jurnalistică”.
Discursul lui Macron vine în aceeași zi în care a primit rezultatele unui raport comandat în octombrie, care tratează consecințele potențiale ale dezinformării, inclusiv după tentativa de insurgență de anul trecut din 6 ianuarie de la Capitoliul S.U.A.
Administrația actualului președinte al Franței nu e străină de fake news. În 2017, cu doar două zile înainte de rezultatul votului alegerilor prezidențiale, a avut loc un atac cibernetic și o scurgere masivă de date ce-l vizau pe Macron. În ciuda faptului că Rusia a negat orice implicare, folosirea masivă a boților a dus la suspiciuni cu privire la interferența unor grupuri apropiate Moscovei. Și prima doamnă a Franței, Brigitte Macron, a fost recent ținta unui fake news. Despre aceasta s-a afirmat pe internet că s-ar fi născut cu sex masculin.
Raportul a făcut și o serie de recomandări privind educația media a copiilor, sancționarea persoanelor vinovate de perturbarea ordinii publice prin răspândirea de știri false, precum și metode de protejare a procesului electoral.
Articole asemănătoare
Un jurnalist Al Jazeera, arestat fără explicații de autoritățile din Tunisia
Postări ale românilor marcate ca spam. Cum răspunde Facebook
Facebook va interzice clipurile deepfake de pe rețeaua de socializare, însă nu știe cum să le definească
5 fake-uri lansate de presa pro-Kremlin despre catastrofa de la Nova Kahovka
Libertatea pierde unul dintre colaboratori. Sidonia Bogdan: „Îmi voi reactiva blogul în viitorul apropiat”