Regimul lui Lukașenko se folosește de fotbal în scop propagandistic

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, este acuzat că se folosește de fotbal pentru a-și promova politicile de stat, conform unui raport publicat de o organizație belarusă care protejează interesele jucătorilor și antrenorilor.

Împreună cu oamenii din cercul său, ”ultimul dictator al Europei” a intervenit în mod sistematic în federația de fotbal a țării și a folosit sportul ca instrument de „propagandă pro-guvernamentală”. Afirmațiile se bazează pe mărturia unor arbitri și fotbaliști profesioniști, care au stat de vorbă cu Fundația de solidaritate sportivă din Belarus (BSSF), confrom The Guardian.

Interferența se referă inclusiv la racolarea unor înalți oficiali ai Federației de Fotbal din Belarus (BFF) de către serviciile de securitate. Aceștia erau forțați ulterior să îi determine pe arbitrii și jucători cunoscuți să-și arate public sprijinul pentru regimul lui Lukașenko în timpul și după cea mai grea perioadă a liderului belarus – protestele din 2020.

Mai mult, ministrul sportului „a amenințat că va opri finanțarea de la stat a cluburilor de fotbal ai căror jucători nu au semnat scrisori pro-guvernamentale”.

„Politica și sportul sunt complet împletite în Belarus”, a afirmat directorul executiv al BSSF, Aliaksandr Apeikin. Fundația sportivă susține că raportul a fost deja transmis UEFA, BSSF sperând ca organizația să ia măsuri împotriva regimului de la Minsk. Totuși, o astfel de măsură ar fi o premieră pentru UEFA, care, spre deosebire de FIFA, nu a interzis niciodată vreunei echipe să participe în baza deciziilor politice luate de un stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *