Premieră în România: program postuniversitar în blockchain. Unde mai poți studia despre acest domeniu
Blockchain nu mai este doar un cuvânt desprins din science fiction și nu se referă numai la criptomonede. Iată că acest domeniu vine cu picioarele pe pământ, printr-un program de studii universitare, în premieră în țara noastră.
Blockchain nu mai este doar un cuvânt desprins din science fiction și nu se referă numai la criptomonede. Iată că acest domeniu vine cu picioarele pe pământ, printr-un program de studii postuniversitare, în premieră în țara noastră.
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) anunță deschiderea perioadei de înscrieri pentru noul program postuniversitar „Antreprenoriat în blockchain”. Înscrierile vor avea loc online, în perioada 12 octombrie – 28 octombrie, în secțiunea dedicată programului Antreprenoriat în blockchain, iar admiterea va avea loc în 29 – 30 octombrie 2020.
Pentru cine este acest program de studii
Cursul se adresează atât celor interesați de dezvoltarea unei cariere în domeniul blockchain, cât și entuziaștilor dornici să obțină mai multe informații despre această piață. Programul se adresează antreprenorilor, managerilor și specialiștilor din domenii diverse, care doresc să cunoască modul în care tehnologia blockchain poate fi integrată în activitatea firmelor sau a start-up-urilor.
De asemenea, sunt așteptați să se inscrie:
- programatori, pentru a dobândi expertiză în acest domeniu, în topul specializărilor cerute;
- cadre didactice interesate să integreze acest domeniu în curricula cursurilor predate, să dezvolte noi cursuri, să participe la proiecte de cercetare în domeniu;
- studenți de la programele de masterat și doctorat, care doresc să se pregătească în acest domeniu.
Evident, certificatul de atestare a competențelor profesionale va fi înregistrat și pe blockchain.
Programul postuniversitar „Antreprenoriat în blockchain” este gestionat de către Facultatea de Matematică și Informatică din UVT, în cadrul căreia se află un grup de cercetare interdisciplinară în blockchain și programare a criptomonedelor. Coordonatorii grupului sunt prof. dr. Viorel Negru și lect. dr. Ciprian Pungilă.
Cine sunt profesorii
Noul program de studii postuniversitare beneficiază de ajutorul unor specialiști de prestigiu timișoreni, precum și de invitați din țară și din Europa. Printre invitați se află și un adevărat „star” internațional al sistemelor descentralizate și distribuite, antreprenorul Mihai Alisie, co-fondator al proiectului Ethereum, al doilea cel mai mare proiect din piaţa criptomonedelor din lume, după Bitcoin.
Alături de acesta, vor susține module de curs, seminarii și activități de proiecte aplicative, cadre universitare și profesioniști binecunoscuți:
- viceguvernatorul Băncii Naționale a României, prof. dr. Leonardo Badea;
- managerul Armand Doru Domuța, antreprenor la Restart Energy Timișoara;
- prof. dr. Carmen Holotescu;
- lector dr. Ciprian Pungilă, unul dintre coordonatorii programului;
- prof. dr. Valentin Munteanu;
- prof. dr. Bogdan Dima;
- lector dr. Ciprian Cira;
- conf. univ. dr. Răzvan Bogdan.
Ce cursuri cuprinde programul și cum se desfășoară admiterea
Planul de învățământ al programului propus include discipline fundamentale și opționale:
- „Fundamente tehnice blockchain în sistemele descentralizate și bazate pe permisiuni”;
- „Programarea aplicațiilor pe diferite platforme blockchain”;
- „Oportunități antreprenoriale în blockchain”;
- „Modele descentralizate în economie și societate”;
- Aplicații blockchain în domeniul:
- financiar
- energie
- educație
- lanțuri de distribuție.
Programul de studii se va desfășura pe durata a 12 săptămâni (10 săptămâni de cursuri, două săptămâni de pregătire a proiectului final), pentru 2020 – 2021 programul urmând să funcționeze în format online. Programul propus presupune activități cu o durată de două ore în zilele lucrătoare și de cinci ore în zilele de sâmbătă.
Cursanții vor fi selectați printr-o etapă de admitere în cadrul programului (probă de tip interviu), iar la final vor susține un examen (proiect practic), evaluat de comisia de finalizare a programului.
În România, primul curs universitar de blockchain este cel derulat începând cu anul universitar 2017-2018, de prof. dr. Carmen Holotescu, pentru studenții de la secția de Tehnologia Informației, de la Universitatea “Ioan Slavici” din Timișoara.
Poli București are un curs de blockchain
Studenții Facultății de Automatică și Calculatoare (Universitatea Politehnica București) vor putea primi, la masteratul “Managementul și protecția informației”, informații despre blockchain, furnizate Modex, o firmă fondată de antreprenori români. Informațiile despre blockchain vor fi incluse în cursul „Protecția informației în e-sisteme”. Acestea se vor adresa inginerilor din anul al II-lea la masterat.
„Multe state membre UE au demarat inițiative în acest sens, iar giganții IT oferă deja soluții blockchain clienților. Deci potențialul este enorm și va fi o cerere mare de specialiști în domeniul blockchain”, a declarat Mihnea Moisescu, decan al Facultății de Automatică și Calculatoare.
Compania Modex va pune la dispoziția studenților Universității Politehnice din București un suport de curs, toate materialele educaționale, informațiile și personalul necesar pentru desfășurarea cursului. Facultatea de Automatică și Calculatoare va colabora cu Modex și în organizarea de evenimente și workshop-uri de instruire, prezentări și tehnologii software cu tematică tehnică.
Scopul programului educațional se extinde și la nivel de cercetare, printr-o serie de evenimente prin care studenții vor fi susținuți de specialiștii Modex în vederea dezvoltării de soluții blockchain.
Alte cursuri online despre blockchain
Pasionații de acest domeniu au la dispoziție și alte cursuri online despre blockchain. De exemplu, OBS Business School lansează un program specializat în noiembrie anul acesta. Masteratul „Blockchain și aplicațiile sale de business” va dura 12 luni și costă 7.200 de euro.
Secțiunile programului sunt:
- Informații de bază despre blockchain;
- Platforme blockchain;
- Aplicațiile de business ale blockchain-ului.
Finalizarea studiilor se face prin realizarea unei lucrări care să răspundă nevoilor unei companii reale.
Escuela de Negocios de la Innovación y los Emprendedores din Spania (IEBS) a deschis înscrierile pentru un program de masterat denumit „Blockchain și fintech”. Cursurile vor însuma 750 de ore de studiu și programul costă 5.750 de euro.
IEBS are și un program de burse și grant-uri, pentru a-i ajuta financiar pe studenții cu adevărat pasionați și talentați, care nu-și permit să plătească toată taxa de studii.
Ce este blockchain
Un blockchain este o listă de înregistrări (sau date) în continuă creștere, numite blocuri, care sunt legate și securizate cu ajutorul criptografiei. Ca structură de date, un blockchain este o listă înlănțuită. Fiecare bloc conține de obicei o legătură către un bloc anterior. Prin design, blockchain-urile sunt rezistente la modificarea datelor.
Un blockchain este de obicei administrat de o rețea colectivă de tip peer-to-peer, ce aderă la un protocol pentru validarea noilor blocuri. Odată înregistrate, datele din orice bloc de date nu mai pot fi modificate retroactiv fără alterarea blocurilor care urmează, ceea ce necesită acordul majoritar al participanților din rețea.
Practic, nimeni nu poate altera acest lanț și sistemul este complet transparent. Aplicațiile tehnologiei merg de la criptomonede la aplicații guvernamentale și de afaceri.
Primul blockchain a fost conceptualizat în anul 2008, de o persoană anonimă care s-a identificat cu numele Satoshi Nakamoto. În 2009, a fost pus în aplicare în criptomoneda bitcoin. Inventarea tehnologiei blockchain a făcut ca bitcoin să devină prima monedă digitală care a rezolvat problema dublei cheltuieli fără să se folosească de o autoritate centrală de încredere sau de servere centrale.
Foto: Thought Catalog (Unsplash)
Articole asemănătoare
Facebook testează modalități de control mai mare asupra News Feed-ului
O muscă s-a așezat pe capul vicepreședintelui lui Trump. Ce a făcut Partidul Democrat
Google și Washington Post vor cere angajaților să se vaccineze
Redistribuirea online a criticilor la adresa Chinei încalcă noua lege a securității din Hong Kong
Populismul, tot mai înfloritor în Europa – 15% din voturi se îndreaptă în această direcție