Cum alegem parole sigure și cum le stocăm. De ce este important
Folosind unele metode simple, poți alege parole care să nu-ți creeze bătăi de cap în cazul spargerii conturilor. De asemenea, există instrumente online prin care stochezi parolele de la toate conturile tale.
123456… 2020… parola…. password… qwerty… 11111… Cam acestea sunt cele mai frecvente parole alese de utilizatori pentru diversele conturi pe care și le fac online. Sunt destule studii care arată că oamenii nu știu să aleagă parole complexe și nici nu consideră important acest lucru. Folosind unele metode simple, poți alege parole care să nu-ți creeze bătăi de cap în cazul spargerii conturilor. De asemenea, există instrumente online prin care stochezi parolele de la toate conturile tale.
Cum stabilești o parolă puternică
Alcătuiește o propoziție ușor de ținut minte sau alege un vers dintr-un cântec cunoscut. Apoi ia prima literă din fiecare cuvânt al propoziției respective. Exemplu:
Cine trece-n Valea Seacă cu hangerul fără teacă?
Astfel, am obținut: ctvschft. Dacă vrei să fie mai complexă parola, păstrează literele mari: CtVSchft. Poți crește complexitatea dacă adaugi simblouri și cifre. Folosește, de exemplu anul nașterii și unele semne de punctuație și simboluri: 19!CtVSchft86?*. Și iată cum ai obținut o parolă puternică, greu de spart chiar și folosind programe speciale!
Dacă nu te simți inspirat, folosește servicii online prin care generezi parole. La unele dintre acestea, poți seta gradul de complexitate bifând anumite criterii:
- https://passwordsgenerator.net/
- https://www.lastpass.com/password-generator
- https://www.random.org/passwords/
Este important de știut că o parolă puternică are cel puțin 8 caractere și conține elemente diferite: litere minuscule, litere majuscule, cifre, semne de punctuație, simboluri (*, &, $, # etc.). Nu folosi aceeași parolă pentru toate conturile! Dacă vrei să le ții minte, schimbă cel puțin două caractere sau folosește o metodă ușoară de a varia parolele. De exemplu, în loc de 19!CtVSchft86?*, poți folosi *86!CtVSchft19?.
Dacă vrei să afli cât de ușor de ghicit este orice parolă aleasă, mergi la https://howsecureismypassword.net/ și vei vedea în cât timp timp poate fi aflată parola cu ajutorul unui program special de spart parole.
Cum păstrezi parolele tale
Degeaba ai parole puternice, dacă ele sunt stocate într-un loc ușor accesibil! Le poți memora în browser, dar atunci e bine să setezi o parolă pentru a lansa browser-ul și/sau una pe care să o introduci la pornirea calculatorului. De asemenea, nu uita să setezi o parolă pentru dezactivarea screensaver-ului sau ieșirea computerului din modul “sleep”, pentru cazul în care lucrezi cu mai multe persoane într-un birou și ești nevoit să lași calculatorul nesupravegheat.
Cea mai eficientă metodă este însă folosirea unui password manager. Este vorba despre aplicații sau site-uri care-ți păstrează parolele de la toate conturile. Alege cu înțelepciune un password manager, pentru că este ca și cum i-ai oferi cuiva toate cheile de la proprietățile tale! Unele dintre cele mai bune site-uri de acest tip sunt:
După ce ai creat un cont la unul dintre aceste site-uri, el se va oferi să-ți memoreze fiecare parolă pe care o vei introduce. Asta înseamnă că va dura un timp până când îți va capta toate parolele sau poți face tu asta, dacă ai timp să intri în fiecare cont personal al tău.
Este bine să alegi un site care are și versiune pentru mobil și care poate sincroniza parolele între toate dispozitivele tale.
O altă metodă sigură de a stoca parolele, deși poate părea puerilă, este de a le nota pe hârtie. Important este să păstrezi acea hârtie într-un loc sigur, dar nu aproape de calculator. Este evident că nu se recomandă deloc să notezi parolele pe bilețele post-it, pe care să le lipești pe birou sau, mai rău, pe monitorul calculatorului!
Foto: mohamed hassan (PxHere)
Articole asemănătoare
Zece mari organizații media cer reglementarea AI privind folosirea conținutului cu drepturi de autor
Piața de NFT-uri scade considerabil. Vânzările s-au micșorat cu peste 90%
Angajata Google care se opunea unui contract cu Israel, forțată să părăsească compania
Femeia care a postat zvonul fals că haitienii răpesc câini și pisici își regretă decizia
CGMB a decis! Bucureștenii se vor bucura de Wi-Fi gratuit