O epidemie de fake news privind coronavirusul invadează WhatsApp
Un mesaj audio ce informează oamenii că un studiu din Viena ar fi dovedit că medicamentul Ibuprofen accelereză simptomele virusului Covid-19 ia amploare în rândul utilizatorilor WhatsApp vorbitori de limba germană. Curănd, mesaje similare, dar în limba slovacă, au început să circule pe platformă.
Purtătorul de cuvânt al Universității de Medicină din Viena, Johannes Angerer, a anunțat că mesajul este unul neadevărat și nici nu a existat vreo cercetare asupra efectelor Ibuprofenului, conform politico.com.
Chiar dacă au fost făcute avertizări în legătură cu folosirea medicamentelor anti-inflamatorii pentru a trata simptome ca acelea ale virusului Covid-19, tot ce transmite mesajul audio despre eforturile medicale este fals.
În ciuda incercărilor Universității de a opri răspândirea înformațiilor false, căutarile pe Google a cuvintelor în limba germană ”Ibuprofen” și ”Corona” au sporit. În timpul weekendului, site-ul Universității a cedat temporar.
Acest caz este un exemplu al epidemiei de dezinformare răspândită pe WhatsApp. Mesajele disimulatoare și false, dar și cele care prezintă măsurile disperate care ar putea fi luate de către guvern pentru a proteja populația sunt tot mai fecvente.
În rândul utilizatorilor belgieni se propagă un mesaj care avertizează oamenii să strângă provizii pentru a se pregăti de autoizolare, iar în Polonia circulă un val de zvonuri care afirmă că transportul spre Varșovia s-ar închide. Cetățenii francezi sunt informați că toată țara ar intra în carantină, în timp ce portughezii sunt mințiți că numărul real al persoanelor decedate le este ascuns.
Prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar, transmite oamenilor prin intermediul Twitterulu: ”Îi indemn pe toți să înceteze răspândirea informațiilor neoficiale pe grupurile de WhatsApp. Aceste mesaje sperie și confuzează oamenii, iar daunele produse sunt reale.”. Oficiul ei este ”în contact cu platformele de socializare”, adaugă acesta.
Articole asemănătoare
Fosta șefă interimară a TVR a primit un alt post important în instituție: cel de producător general
„Zidul durerii” din paginile New York Times. Publicația marchează bilanțul sumbru al victimelor Covid
Curtea Supremă din Marea Britanie a decis că inteligența artificială nu poate fi considerată inventator
Marian Oprișan, din nou în război cu presa. Conflictul acestuia cu un jurnalist nu este nici primul, nici ultimul
Rusia folosește noi metode pentru a răspândi videoclipuri de propagandă despre Ucraina