
Rusia desfăşoară o campanie de dezinformare privind COVID-19, pe teritoriul UE
Teritoriul Uniunii Europene este ținta unei campanii de dezinformare desfășurate de către Rusia, cu privire la coronavirus, arată un document al UE.
Scopul Kremlinului este de a induce panică și neîncredere în autorități, folosindu-se de criza epidemiologică care a afectat puternic țările europene. Mass-media de stat și publicațiile pro-Kremlin promovează în online, în mai multe limbi, știri vagi, contradictorii și rău-intenționate pentru a îngreuna comunicarea statelor europene cu populația, arată Reuters.
”Este în curs o semnificativă campanie de dezinformare din partea mass-media de stat ruse şi furnizorilor de ştiri pro-Kremlin cu privire la COVID-19”, se arată în documentul de pe 16 martie.
Serviciul European de Acţiune Externă, autoritatea care a elaborat raportul, susține că această campanie face parte dintr-o încercare mai largă a Rusiei de a interfera în politica europeană: ”Scopul global al dezinformării desfăşurate de Kremlin este de a agrava criza de sănătate din ţările occidentale… în linie cu strategia mai amplă a Kremlinului de a încerca să submineze societăţile europene”.
Documentul SEAE susține că „mesajele de dezinformare pro-Kremlin avansează o relatare conform căreia coronavirusul este o creație umană, armată de Occident”. În Italia, fake news-urile lansate de către mass-media rusă lăsau impresia cititorului că, dacă sistemul medical colapsează, medicii vor trebui să aleagă cine trăiește sau moare. În Ucraina, o scrisoare falsă, aparent semnată de către ministrul Sănătății, susținea că sunt cinci cazuri în țară. Autoritățile de la Kiev susțin că documentul fusese făcut înafara teritoriului ucrainean.
În fața acuzațiilor, Kremlinul a negat acuzațiile. Miercuri, Vladimir Putin a susținut că puteri externe încearcă să dezinformeze publicul rus: „Serviciul Federal de Securitate (FSB) a transmis că ştirile false sunt difuzate din străinătate. Din nefericire, acest lucru ni se întâmplă mereu nouă”.
Articole asemănătoare
Jurnaliștii francezi, ținta manifestanților anti-pașaport sanitar. Doi fotoreporteri, insultaţi şi scuipaţi de protestatari
Inteligența Artificială a descoperit alte 50 de noi planete din datele NASA vechi
Recomandările Instagram au împins utilizatorii spre dezinformare, conținut anti-vaccinare și postări antisemite
Belarus continuă represiunile împotriva jurnaliștilor. Cel puțin cinci jurnaliști au fost hărțuiți într-o săptămână
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok care a ajuns pe primul loc