Zelenski susține că Rusia nu și-a retras armamentul de la granița Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că Rusia și-a încălcat promisiunea de a retrage echipamentul militar de la granița estică.

Luna trecută, ministrul rus al Apărării a afirmat că, împreună cu trupele, va fi retras și armamentul folosit în timpul ”exercițiilor militare” din Crimeea. Liderul de la Kiev spune însă că echipamentul încă nu a fost mutat, conform G4Media.

Întrebat dacă ia în considerare varianta unei invazii, Zelenski s-a declarat sceptic, însă precaut, întrucât „nimeni nu poate garanta nimic”. Mai mult, președintele ucrainean susține că așteaptă un semn favorabil din partea statelor membre NATO care se vor reuni în luna iunie la Bruxelles pentru un summit.

Totuși, ministrul ucrainean afirmă că Kievul nu-și face mari speranțe în privința unei posibile aderări a Ucrainei, întrucât deoarece unele state membre sunt îngrijorate că o posibilă aderare va provoca Rusia.

”În ceea ce privește obstacolele, din păcate, există încă câteva țări printre aliați care sunt ghidați de logica de a nu provoca Rusia și cred că a sta și a nu face nimic este cel mai bun mod de a menține Rusia calmă”, a spus Dmytro Kuleba, conform Reuters.

Pe 6 mai, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a afirmat la rândul său că prezența militarilor ruși la granița estică a Ucrainei rămâne semnficativă, în ciuda promisiunii ministrului rus al Apărării că retragerea se va finaliza până la 1 mai.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri