Un tweet a trimis BBC în scandal. Care este politica BBC privind folosirea social media

Probabil că ați auzit că, în weekend, postarea de pe Twitter a prezentatorului Gary Lineker, în care a criticat legislația propusă de guvernul conservator privind azilul politic, a atras critici la adresa BBC și a determinat mai mulți fotbaliști cunoscuți să treacă de partea fostului lor coleg.

După o lungă dezbatere privind regulile de imparțialitate ale BBC, Gary Lineker se va întoarce la emisiunea sa, Match of the day, și i se va permite să își împărtășească opiniile pe conturile sale de socializare – deși BBC le cere tuturor angajaților săi să arate imparțialitate inclusiv pe social media.

Știm cu toții că British Broadcasting Company ține foarte mult la imparțialitatea sa – în fond, aceasta este ceea ce a făcut ca faimosul World Service să fie un instrument important în timpul Războiului Rece. Așadar, regulile sale editoriale definesc foarte bine ce înseamnă obiectivitate: se precizează că aceasta trebuie să fie „adecvată și corespunzătoare producției, ținând cont de subiectul și natura conținutului, de așteptările probabile ale publicului și de orice semnalizare care poate influența aceste așteptări”, conform The Guardian.

În plus, producția BBC trebuie să „analizeze întotdeauna argumentele, să pună la îndoială consensul și să ceară socoteală puterii” cu consecvență și imparțialitate.

Angajații BBC, o oglindă a companiei

În ceea ce privește utilizarea rețelelor sociale de către angajații săi, BBC se așteaptă ca aceștia să le folosească cu „respectarea corespunzătoare a valorilor BBC”, întrucât „orice persoană care lucrează pentru BBC este un reprezentant al organizației, atât offline, cât și online, inclusiv pe rețelele sociale; aceleași standarde se aplică comportamentului și conduitei personalului în ambele circumstanțe”.

Compania media britanică adaugă: „Cei care lucrează pentru BBC au obligația de a se asigura că deciziile editoriale ale BBC nu sunt percepute ca fiind influențate de vreun interes personal sau părtinire”.

Și, deși Lineker nu este un membru permanent al personalului, ci mai degrabă un prezentator freelancer, se aștepta totuși ca el „să nu compromită percepția sau să submineze imparțialitatea și reputația BBC” și „să evite să ia partea partidelor politice sau a controverselor politice și să fie atent atunci când abordează chestiuni de politică publică”.

Ce a afirmat Lineker

Fostul internațional englez a criticat în termeni duri proiectul propus de Cabinetul conservator, conform căruia un imigrant care a intrat fraudulos pe teritoriul țării nu va primi dreptul de ședere, urmând a fi expulzat de pe teritoriul britanic.

„Este oribil. Nu există un aflux mare. Acceptăm mult mai puțini refugiați decât alte țări europene importante. Aceasta este doar o politică incomensurabil de crudă care vizează cei mai vulnerabili oameni în limbaj, care nu este diferit de cel folosit de Germania în anii 1930”, a declarat prezentatorul emisiunii Match of the day.

La scurt timp, BBC a informat că Lineker „va înceta să prezinte Meciul zilei până când vom avea o poziție clară și agreată cu privire la utilizarea de către el a rețelelor sociale”.

Cu toate acestea, se pare că s-a ajuns la un acord între cele două părți, după ce corporația a anunțat o revizuire a regulilor sale privind folosirea social media.

„Mă bucur că am găsit o cale de urmat. Susțin această revizuire și aștept cu nerăbdare să mă întorc în emisie”, a declarat Lineker într-un comunicat.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri