Un site de fact check te învață cum să depistezi „comportamentul coordonat neautentic” de pe Facebook
”Comportament neautentic coordonat” este modul frumos pe care Facebook îl folosește pentru a descrie campaniile de dezinformare. Termenul include utilizarea mai multor conturi sau pagini de socializare cu scopul de a înșela sau influența oamenii pentru câștiguri politice sau financiare – desigur, fără să își arate identitatea sau motivele reale.
În acest sens, site-ul de fact check Snopes a pus cap la cap un scurt ghid despre cum să depistezi „comportamentul coordonat neautentic” de pe Facebook, în speranța că, prin creșterea gradului de conștientizare, utilizatorii platformei vor învăța cum să se ferească de conținutul de acest fel.
Transparența paginii
Orice utilizator poate verifica țările din care managerii unei pagini postează conținut, în cadrul secțiunii „Transparența paginii”. Mai mult, tot acolo pot vedea modificările anterioare ale numelui paginii.
Grupurile de Facebook nu au această funcție de transparență.
”Like și share!”
Deși nu înseamnă că regulile sunt încălcate, dacă o pagină postează o avalanșă nesfârșită de meme-uri, cerând cititorilor să dea „like și share!” ar putea fi un semn că administratorii paginii încearcă să capete popularitate repede, cu efort minim. Snopes notează că această metodă este folosită frecvent de rețelele de comportament coordonat neautentic.
Data creării paginii
Dacă o pagină despre politică a fost creată în urmă cu puțin timp și are conținut extrem de politic, ar putea fi un semnal de alarmă. Pentru a găsi data creării paginii, faceți clic pe „Transparența paginii”.
Verificat?
Dacă o pagină de Facebook este „verificată”, adică are o insignă albastră lângă numele profilului sau al paginii, probabil reprezintă organizația sau persoana pe care pretinde că o reprezintă. Pentru a obține pagina cu insignă albastră, administratorii trebuie să furnizeze documentație către Facebook pentru a le verifica autenticitatea.
Dacă nu are insigna albastră, fii pe fază.
Administratori
Facebook oferă utilizatorilor posibilitatea de a vedea cine sunt administratorii unor grupuri (nu și pentru pagini), prin accesarea paginii ”Membri” dintr-un grup. Acest lucru poate duce uneori la indicii rapide cu privire la intenția persoanelor din spatele rețelelor de ”comportament coordonat neautentic”.
Articole asemănătoare
Meta, mai interesată de AI decât de metaverse
Kaspersky, obligat să își mute sediul din cauza suspiciunilor de spionaj rusesc
Ucraina, între libertatea presei și identitatea națională: toată presa scrisă trebuie publicată în limba oficială
Majoritatea influencerilor nu spun când fac publicitate, în UE
Unii medici ruși refuză să vaccineze persoanele care au HIV-SIDA