Hackeri afiliați guvernului iranian au atacat zeci de jurnaliști și activiști pentru drepturile omului în încercarea de a accesa conturile și datele acestora. Până acum, 20 de persoane au confirmat că au fost țintele acestui atac, iar în câteva cazuri datele au fost compromise.
Într-un raport care detaliază întregul șir al evenimentelor, Human Rights Watch împreună cu Amnesty International a descoperit o rețea de hackeri care lucrează pentru guvernul din Iran și care a încercat să accese parolele, lista de contacte și conturile de email ale mai multor activiști din cadrul celor două organizații. Printre țintele identificate de echipa de cercetare a HRW se numără și jurnaliști, cercetători, dar și diplomați.
Toate cele 20 de persoane vizate au primit același mesaj pe WhatsApp: persoana se prezenta ca făcând parte dintr-un think-tank din Liban și oferea o invitație la o conferință. Link-ul prezentat, însă, redirecționa oamenii către o pagină falsă de login care putea să fure contul de email, parola și codurile de autorizare folosite pentru acces. În trei cazuri hackerii au reușit să accese conturile de email și lista de contacte ale victimelor, precum și detalii despre datele de autentificare ale contului Google.
„Hackerii susținuți de statul iranian folosesc în mod agresiv tactici sofisticate de escrocherie și de colectare a credențialelor pentru a avea acces la informații sensibile și la contactele deținute de cercetători și grupuri ale societății civile axate pe Orientul Mijlociu. Acest lucru sporește în mod semnificativ riscurile cu care se confruntă jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului în Iran și în alte părți din regiune”, a spus șeful departamentului de securitatea informației din cadrul Human Rights Watch în raportul organizației.
Grupul de hackeri a fost identificat ca fiind APT42, grupare care ar lucra în numele Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran. Atacul a venit pe fondul protestelor masive din Iran și susținerea societății civile de către jurnaliști și organizațiile care militează pentru drepturile omului.
Guvernul de la Teheran nu e la prima încercare de a reduce la tăcere persoanele care sprijină sau ajută protestatarii. La începutul lunii octombrie, autoritățile au vânat și arestat mai mulți specialiști din domeniul tech și bloggeri care denunțau cenzura internetului în urma izbucnirii revoltelor.
Leave a Comment