Uniunea Europeană, SUA și Marea Britanie vor semna un acord cu privire la reglementarea tehnologiei AI, care ar avea obligații legale pentru companiile dezvoltatoare. Decizia de a crea un nou acord a venit după ce sectorul tech a criticat diferitele legi și metode prin care guvernele au decis să controleze inteligența artificială.
Temerile companiilor legate de încetinirea inovației, dar și de o lipsă de omogenitate a reglementărilor, a făcut ca UE, SUA și Marea Britanie să creeze un tratat internațional menit să standardizeze legile AI.
Conform Financial Times, tratatul va fi semnat în cursul zilei de joi, 5 septembrie, iar accentul va fi pus pe drepturile umane și valorile democratice. Acordul a fost întocmai pe durata a doi ani de peste 50 de țări, printre care Canada, Japonia și Australia. Semnatarii vor fi responsabili pentru orice „rezultate dăunătoare și discriminatorii ale sistemelor de inteligență artificială”.
„Cu o inovație care evoluează atât de rapid precum AI, este foarte important să facem acest prim pas la nivel global. Este primul acord cu efecte reale la nivel global și, de asemenea, reunește un lot foarte divers de națiuni. Faptul că sperăm că un grup atât de variat de națiuni va semna acest tratat arată că, de fapt, ne ridicăm la înălțimea provocărilor reprezentate de inteligența artificială, ca o comunitate globală”, a declarat ministrul britanic pentru tehnologie și inovație, Peter Kyle.
Dincolo, însă, de monitorizare, acordul nu specifică cum anume se vor asigura guvernele că programele AI și companiile din spatele lor vor respecta obligațiile tratatului. Nu există amenzi și nici sancțiuni menționate în cazul în care acordul este ignorat.
Totuși, importanța tratatului este evidentă. Deși în urma multor altor convenții și pachete legislative adoptate la nivel național, acest acord este prezentat ca fiind prima convenție AI ce ar putea avea efecte în întreaga lume.
„Sunt foarte bucuroasă să văd atât de mulți parteneri internaționali pregătiți să semneze Convenția privind AI. Noul cadru stabilește pași importanți pentru proiectarea, dezvoltarea și utilizarea aplicațiilor de inteligență artificială, care ar trebui să genereze încredere și asigurări că inovațiile în materie de inteligență artificială respectă valorile noastre – protejarea și promovarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept. Acesta a fost principiul de bază al legii european privind inteligența artificială și acum servește drept model în întreaga lume”, a spus Věra Jourová, vicepreședinta Comisiei Europene, citată de FT.
UE nu se ascunde să vorbească despre propria sa legisltație și, într-adevăr, legea europeană privind AI a fost primul pachet serios de reglementări ale noii tehnologii. Chiar dacă legea nu a reușit să mobilezeze comunitatea globală așa cum spera Comisia Europeană, tratatul ce urmează să fie semnat e o varianta internațională și mai unitară a reglementărilor UE.
Leave a Comment