Ucraina, lovită de un atac cibernetic care a vizat site-ul ministerului Apărării

Ucraina a fost ținta unui nou atac cibernetic care a avut ca ținte site-ul ministerului Apărării ucrainian și două dintre cele mai importante bănci din țară. Autoritățile au identificat incidentul ca fiind un atac DDoS (distributed denial of service) care inundă un site cu trafic fals pentru a întrerupe accesul și funcționarea acestuia, relatează CNN.

Deocamdată, Serviciului de stat pentru comunicații speciale și protecția informației din Ucraina (SSSCIP) -agenția care investighează incidentul- nu știe cine e în spatele atacului. Agenția a declarat pentru CNN că ”este prea devreme pentru a atribui responsabilitatea”. Bineînțeles că lumea își întoarce privirea spre Rusia, mai ales că tensiunea de la granița ucrainiană a escaladat în ultima perioadă.

Problema este că atacurile de tip DDoS sunt foarte ușor de ascuns, așa că locația exactă a hackerilor este greu de aflat. Mult mai ușor de ghicit. Scriam ieri că serviciile secrete ucrainiene au închis o fermă de troli condusă din Rusia, iar luna trecută, Ucraina a fost lovită de un atac cibernetic similar cu cel de acum, multe site-uri ale unor insituții de stat devenind inaccesibile. Tot Rusia a fost și în spatele acelui atac.

Un expert în securitate cibernetică consultat de CNN a spus că acest atac face parte ”dintr-o campanie generală de hărțuire și demoralizare a publicului încurajată de guvernul rus”. Atacurile cibernetice desfășurate de Rusia în Ucraina nu sunt o noutate pentru nimeni, însă trebuie puse în context, iar situația de acum este una extrem de volatilă. Poate că autoritățile ucrainiene n-o să afle cine a fost în spatele atacului, dar, la fel de posibil este și faptul că atacurile cibernetice se vor intesifica de acum înainte.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri