Twitter a revenit asupra deciziei de a eticheta NPR ca organizație media ”controlată de stat” și a decis să o numească ”finanțată de guvern”. Schimbare a venit în urma criticilor lansate de jurnaliștii de la NPR, dar și a altor lucrători media care i-au susținut.
Săptămâna trecută, Elon Musk a decis că NPR trebuie catalogată ca fiind ”controlată de stat” – deși regulile interne ale Twitter stipulează clar că statul trebuie să exercite un control editorial asupra organizației pentru a primi această etichetă. NPR doar primește bani de la stat, iar asta într-o măsură relativ mică. În mod direct, organizația încasează doar 1% din bugetul său din partea guvernului american.
Musk, într-o discuție cu un reporter de la NPR, a admis că etichetarea nu este corectă și că va fi schimbată. Miezul problemei este diferența dintre organizații media finanțate din bani publici și organizații controlate de stat. Elon Musk a plecat de la premisa că orice finanțare din bani publici înseamnă automat control din partea executivului.
NPR i-a oferit detalii publice despre finanțarea lor, iar miliardarul a promis că va schimba eticheta. Acum, NPR este denumită organizație ”finanțată de guvern” și nu este singura care a primit această distincție pe Twitter. BBC, Voice of America și PBS au o etichetă similară.
Denumirea este una nouă și pare un compromis din partea Twitter, dar este aplicată inegal – în ciuda faptului că Musk, chiar și în discuția cu jurnalistul de la NPR, a ținut să menționeze că Twitter trebuie să-i trateze pe toți în mod egal. CBC News, instituția media publică din Canada, nu are aceași etichetă, deși funcționează pe principii similare cu NPR și BBC.
Într-un răspuns pe Twitter legat de acest lucru, Musk pare că s-a mai temperat și spune că e nevoie de „mai multă precizie în ceea ce privește influența editorială, deoarece aceasta variază foarte mult”.
Comentariul său continuă și face aluzie la poziția BBC, care denunță această etichetă de ”media finanțată de stat”, argumentând că instituția este, de fapt, finanțată de public prin taxa de licență pe care cetățenii britanici o plătesc. Conform datelor BBC, suma venită din această taxă s-a ridicat la aproape cinci milioane de dolari în 2022 și a reprezentat peste 70% din bugetul său anual.
„De fapt, nu cred că BBC este la fel de părtinitoare ca alte instituții media finanțate de guvern, dar este o prostie din partea BBC să pretindă că nu are nicio influență. În cazul lor, o influență guvernamentală minoră ar fi mai potrivită”, a scris miliardarul.
NPR protestează la rândul ei această etichetă prin a nu mai posta pe contul de Twitter al organizației. Ultima postare este de pe data de 5 aprilie.
Leave a Comment