Turcia vrea introducerea unei legi care va pedepsi ”fake news” cu până la trei ani de închisoare
Turcia stârnește îngrijorări în rândul comunității internaționale, după ce partidul lui Erdogan și aliații săi au înaintat un proiect legislativ care prevede pedepsirea publicării și propagării de ”fake news” cu până la trei ani de închisoare.
Legea îi vizează pe cei care difuzează informații false privind securitatea națională, ordinea publică sau sănătatea publică generală care creează anxietate, teamă sau panică în rândul populației sau tulbură liniștea publică, informează Bloomberg.
Turcia introduce cenzura sub pretextul exemplului occidental
Inițiatorii, printre care se numără și Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, afirmă că legislația va fi similară cu reglementările din state occidentale precum Germania, Franța și Statele Unite – numai că acestea ori nu includ sancțiuni penale, altele decât amenzile, ori vizează doar anumite segmente specifice ale dezinformării, explicate clar.
De exemplu, în SUA, măsurile vizează contracararea propagandei străine și a dezinformării, în special în ceea ce privește alegerile. În mod similar, și Franța pedepsește doar informațiile false privind alegerile, după ce ambele țări au avut de suferit în urma ingerențelor străine în procesul de vot.
Turcis și cenzura
Legea actuală vine la câteva luni de când președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a catalogat rețelele sociale ca fiind una dintre principalele amenințări la adresa democrației. Tot atunci, acesta a spus că guvernul va incrimina răspândirea dezinformării din mediul digital.
Există îngrijorări reale în ceea ce privește legea, fiind considerată o nouă încercare a puterii de la Ankara de a reduce la tăcere presa și opoziția. În iulie 2020, Legea privind internetul a suferit modificări, rețelele de socializare ale căror servicii sunt accesate zilnic de peste 1 milion de ori pe zi fiind obligate să numească un reprezentant permanent și să stocheze datele utilizatorilor pe teritoriul țării.
În plus, toate companiile de internet sunt responsabile pentru blocarea sau eliminarea promptă a conținutului în cazul în care acesta este considerat dăunător pentru copii, securitatea națională sau ordinea publică.
Mai multe organizații jurnalistice din Turcia atrag atenția asupra faptului că legea „poate deschide calea pentru unul dintre cele mai severe mecanisme de cenzură și autocenzură din istoria republicii”, dar și că proiectul de lege pare să fi fost redactat mai degrabă pentru a spori „opresiunea asupra jurnalismului” decât pentru „lupta împotriva dezinformării”, conform SCF.
Articole asemănătoare
Angajații TikTok dezvăluie condițiile de muncă toxice: Am dezvoltat tulburări de somn
Zece ani de YouTube România
Meta va utiliza conținutul știrilor Reuters în serviciile sale AI
Joe Biden: „Relațiile lui Elon Musk cu alte țări merită să fie analizate”
Schema ”jurnalistul”: un bătrân a fost bătut și tâlhărit de un individ ce pretindea a fi reporter