Trump cere concedierea unor jurnaliști de la CNN și NYTimes, după relatările despre rezultatul atacurilor asupra Iranului

Casa Albă desfășoară, în aceste zile, un atac concertat asupra presei, după ce mai multe publicații au relatat că atacurile SUA asupra siturilor de îmbogățire a uraniului ale Iranului nu ar fi avut rezultatul pe care Washingtonul l-a descris.

Mai precis, un raport preliminar al Agenției de Informații a Apărării a fost divulgat mai multor instituții media, care au relatat că loviturile ar fi putut să nu dea programul înapoi atât de dramatic pe cât a afirmat președintele SUA. Anterior, Trump spusese că operațiunea „a distrus complet” siturile-cheie ale Iranului.

Știrile au fost întâmpinate nu numai cu defensivitate din partea Casei Albe, ci și cu atacuri din partea unor oficiali de top – printre care se numără însuși președintele, Donald J. Trump.

Într-o postare de joi pe propria sa platformă de social media, Trump a scris – cu majuscule: „Reporterii de știri false de la CNN & The New York Times ar trebui concediați, imediat!”. De asemenea, el i-a descris pe jurnaliști drept „oameni răi cu intenții malefice”.

Anterior, miercuri, la un summit NATO, Trump a mai spus despre reporterii care au pus la îndoială rezultatul atacului că sunt „bolnavi” și că „e ceva în neregulă cu ei”.

Potrivit CNN, Trump a cerut, de asemenea, unui avocat să trimită scrisori legale către CNN și The New York Times, cerând retractarea știrii.

Atac al Casei Albe asupra presei

Și secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a atacat CNN în timpul briefingului de joi și a indicat un reporter despre care Trump spusese anterior că ar trebui „aruncat afară «ca un câine»”.

„În ciuda scurgerilor de informații pe bază de agendă din partea presei de știri false, menite să submineze această realizare incredibilă obținută de președintele Trump și de curajoșii noștri piloți de vânătoare, există deja un consens larg care reiese că capacitățile nucleare ale Iranului au fost într-adevăr distruse”, a declarat Leavitt, scrie Axios.

Mai mult, în cadrul unei conferințe menite să apere „marii piloți americani”, care a avut loc tot joi, secretarul apărării, Pete Hegseth, i-a acuzat pe membrii presei că au ratat „momente istorice” prin „vânătoarea de scandaluri în permanență, în încercarea de a găsi puncte de sprijin și de a gira poveștile”.

Hegseth a susținut că este în „sângele” și „ADN-ul” presei să „aplaude împotriva lui Trump” și a spus că „ura acestui corp de presă” a subminat relatările despre operațiune.

Cum au răspuns CNN și NYTimes

Atât CNN, cât și The New York Times au publicat declarații în care au contracarat afirmațiile Administrației Trump.

CNN a declarat că „susținem 100% jurnalismul Natashei Bertrand și, în special, relatarea ei și a colegilor ei” cu privire la evaluarea serviciilor de informații. CNN a precizat, de asemenea, că articolul său pe această temă a caracterizat cu exactitate concluziile, „care sunt în interesul public”.

Ca răspuns la scrisorile trimise de avocatul lui Trump, The Times a declarat: „Nu este nevoie de nicio retractare. Nu vor fi prezentate scuze. Am spus adevărul în măsura posibilităților noastre. Vom continua să facem acest lucru”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *