Sam Altman a fost înlăturat, în mod neașteptat, din funcția de CEO al OpenAI – o decizie care a uimit întreaga industrie tech. Ce înseamnă asta pentru viitorul dezvoltatorului ChatGPT, mai ales că Altman devenise imaginea companiei și una dintre cele mai importante voci ce militau pentru reglementarea inteligenței artificiale.
Vineri noapte, boardul de conducere al OpenAI a decis să-l demită pe Sam Altman din poziția sa de CEO și a făcut asta fără ca angajații sau partenerii companiei (precum Microsoft) să fie anunțați, conform Axios. Motivul pentru această înlăturare subită nu este încă foarte clar, iar boardul OpenAI s-a limitat în explicații și doar a afirmat că Altman „nu a fost sincer to timpul în comunicările sale cu consiliul de administrație, împiedicând capacitatea acestuia de a-și exercita responsabilitățile”.
Decizia era cunoscută de un număr limitat de oameni din cadrul boardului – majoritatea echipelor din cadrul OpenAI au aflat vestea după ce aceasta a fost făcută publică.
Ce se întâmplă cu Sam Altman?
Demiterea lui Altman a generat câteva demiteri în semn de protest, printre cele mai importante fiind Greg Brockman (președintele și co-fondator OpenAI) și trei cercetători de top ai companiei, conform TechCrunch. În weekend a existat o presiune internă de-al readuce pe Altman în funcție, iar boardul a ținut o întâlnire unde s-a discutat această variantă. Până la urmă, compania a decis să numească un alt CEO – pe co-fondatorul Twitch, Emmett Shear. Acesta este numit pe o perioadă interimară, până ce OpenAI va găsi liderul potrivit.
Conform unor surse interne citate de The Verge, boardul a ținut această întâlnire mai degrabă pentru a liniști atmosfera din interiorul companiei și pentru a evita demisii în masă din partea angajaților.
Sam Altman, împreună cu Greg Brockman, vor fi angajați de Microsoft să conducă o nouă echipă de cercetare a inteligenței artificiale. Anunțul a fost făcut în această dimineață de șeful Microsoft, Satya Nadella, într-o postare pe X.
Nadella a ținut să precizeze că Microsoft va continua parteneriatul cu OpenAI și că „așteptăm cu nerăbdare să îl cunoaștem pe Emmett Shear și noua echipă de conducere a OAI și să lucrăm cu ei”.
Cât despre Altman și Brockman, aceștia „se vor alătura Microsoft pentru a conduce o nouă echipă de cercetare avansată în domeniul inteligenței artificiale. Așteptăm cu nerăbdare să ne mișcăm rapid pentru a le oferi resursele necesare pentru succesul lor”.
Ce se întâmplă cu OpenAI?
Plecarea lui Altman la Microsoft elimină, deocamdată, orice posibilitate ca acesta să se întoarcă la OpenAI, lucru ce s-ar putea dovedi dăunător pentru companie. Toată lumea este acum interesată de echipa Microsoft pe care Altman o va conduce și sunt deja întrebări cu privire la numărul de angajați OpenAI care ar dori să vină să lucreze cu el.
Conform Bloomberg, nu doar angajații sunt nemulțumiți de înlăturarea lui Altman, dar și o parte dintre investitori. Acest lucru ar putea afecta compania pentru că există riscul ca, pe lângă forța de muncă, banii din investiții să migreze fie către Microsoft, fie către rivali precum Google.
Sam Altman nu devenise doar imaginea OpenAI, ci chiar omul din mijlocul întregului trend de popularitate al inteligenței artificiale. Lansarea de anul trecut a ChatGPT a propulsat OpenAI și tehnologia AI în mainstream, iar Altman a fost mereu prezent în acest peisaj.
Discuțiile internaționale cu privire la reglamentarea AI au fost un alt moment în care Altman și OpenAI au fost în centrul atenției pentru că poziția oficială a acestora era că reglementarea este insuficientă. SUA, UE și ONU au avut o părere similară și fiecare dintre acestea a ținut întâlniri fie cu Altman direct, fie cu reprezentanți ai OpenAI.
Viitorul companiei este, în acest moment, incert. Noul CEO, Emmet Shear, este doar unul interimar (al treilea de când Altman a fost demis), iar căutarea pentru cineva care va ocupa permanent funcția nu este foarte ușoară. Acest lucru trebuie făcut în timp ce riscul ca o parte semnificativă de angajați să plece.
Leave a Comment