Când te ia gura pe dinainte la televiziune, dai în teoriile conspirațiilor
În această perioadă, este foarte ușor să producem derapaje mediatice, dacă nu suntem atenți la propriul discurs sau dacă încurajăm tiradele interlocutorilor.
În această perioadă, este foarte ușor să producem derapaje mediatice, dacă nu suntem atenți la propriul discurs sau dacă încurajăm tiradele interlocutorilor, în materie de teorii ale conspirațiilor despre Covid-19. Presa de orice fel și mai ales televiziunea, care ajunge mai ușor la public, trebuie să-și îndeplinească rolul de câine de pază și să nu permită deraierile de la faptele și datele verificate.
CNA a amendat postul România TV
Diana Șoșoacă, senatoare din partea Alianței pentru Unirea Românilor și Mădălin Ionescu, fost prezentator TV, au expus mai multe conspirații despre pandemia de Covid-19, în două emisiuni din 21 noiembrie, de la postul România TV. Cazurile au fost analizate de membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) în ședința din 15 decembrie, scrie Paginademedia.ro.
„Oamenii au înțeles că se încalcă grav drepturile și libertățile cetățenești și au venit către mine pentru că, până la urmă, sunt persoana care a luat atitudine. […] Este un teatru mizerabil. Minciunile lui Raed Arafat au ieșit la suprafață, eu însămi acum două săptămâni am făcut filmări la Spitalul de la Lețcani, că doar am stat o zi întreagă. […] În ceea ce privește măsurile, îl contrazic, au fost cele mai brutale, mai abuzive și mai… care au încălcat cel mai cumplit drepturile și libertățile cetățenești în Uniunea Europeană. […] Mor pentru că îi omoară, îi omoară tratamentul lui Tătaru. Ăla-i criminalul-șef împreună cu Arafat și îmi asum ceea ce spun”, a spus, printre altele, Șoșoacă.
„Cu aceste teste, prieteni, Real Time PCR, nu fac diferența între Sars-Cov-2 și virușii gripali și tot felul de coronaviruși, retroviruși. Este o certitudine, de șapte luni mă chinui în România să spun asta public și să încerc să determin autoritățile medicale, în primul rând, să-i informeze mai bine pe decidenții politici cu privire la problemele generate de aceste teste, pentru că din cauza acestor vulnerabilități, a faptului că sunt interpretate cumva abuziv și de multe ori eronat, o mulțime de oameni au avut de suferit, au fost băgați laolaltă în spitale, în saloane, pacienți care aveau Sars-Cov, deci erau infectați cu adevărat cu acest virus, dar și mulți alții care aveau infecții virale, tot felul de infecții virale”, a spus Mădălin Ionescu.
Sesizarea a fost făcută de Dorina Rusu, membră CNA. În urma discuțiilor, postul România TV a fost amendat cu 5.000 de lei.
Pe Busu l-a luat gura pe dinainte
Florin Busuioc, prezentatorul rubricii meteo de la Pro TV, s-a descărcat în direct în 16 decembrie, chiar înainte de a prezenta vremea, expunându-şi părerea despre pandemia de COVID-19, scrie Adevărul.
Imediat după ce Mihai Dedu a terminat fraza, Busu a început să vorbească despre teoria sa privind pandemia:
„Micii comercianţi au fost zdravăn de tot loviţi. Nu marile companii, pentru că marile companii… e altă treabă. […] Eu cred că virusul ăsta n-a apărut aşa, din neant. A fost creat. Marile companii nu au fost afectate”.
Mihai Dedu a încercat în zadar să-l oprească pe prezentator din discurs. În final, Florin Busuioc şi-a oprit tirada, după ce a întrebat dacă este adevărat că Ministerul Educaţiei a anunţat că încep şcolile la 15 ianuarie, doarece aşa ar fi auzit la TV, iar „ce se spune la TV aşa e”. Mihai Dedu i-a răspuns că, cel puţin în dimineaţa aceea, de când este el prezent în studioul Ştirilor PRO TV, nu a auzit o astfel de veste.
Foto: the blowup (Unsplash)