SUA încearcă să formeze o alianță globală pentru a contracara dezinformarea altor guverne

This illustration picture shows a smart phone screen displaying the phrase "Fake News" in front of a desktop screen showing several news and research reports about fake news and disinformation related to the upcoming Brazilian presidential election, in Rio de Janeiro, Brazil, on August 29, 2022. - The sheer volume of fake news, creation of new social media platforms and ever more complex content has made it even more difficult to verify information ahead of the October 2 presidential elections. (Photo by Mauro PIMENTEL / AFP) (Photo by MAURO PIMENTEL/AFP via Getty Images)

Washingtonul a anunțat că lucrează la formarea unei coaliții globale a democrațiilor cu scopul de a defini, identifica și eticheta operațiunile de dezinformare conduse de alte guverne.

James Rubin, trimisul special pentru propagandă non-statală și eforturi de dezinformare în cadrul Centrului de angajament global (GEC) al Departamentului de Stat al SUA, a declarat că obiectivul principal al coaliției este de a face cât mai multe țări să cadă de acord asupra „definițiilor pentru manipularea informațiilor față de opiniile obișnuite pe care alte guverne au dreptul să le aibă, chiar dacă nu suntem de acord cu ele”, conform The Guardian.

„Acum este momentul pentru o abordare colectivă a amenințării manipulării informațiilor străine, care să creeze o coaliție de țări care gândesc la fel și care sunt angajate să consolideze rezistența și răspunsul la manipularea informațiilor”, se arată în cadru.

În acest moment, Statele Unite ale Americii, Canada și Marea Britanie au semnat deja.

Din declarațiile făcute de oficialul american, se pare că acest cadru are ca scop să ajute țările din Europa de Est, precum România, să identifice mai bine sursele de dezinformare. Rubin a prezentat o situație ipotetică: Oamenii dintr-o țară din Est primesc mesajul că „SUA au arme biologice în Ucraina”. „Este un tropar clasic de dezinformare pe care s-ar putea să îl crezi sau nu”, a spus el. „Dar dacă pe ecranul tău scrie «Rusia spune că SUA are arme biologice în Ucraina sau Russia Today spune acest lucru» atunci daunele sunt mai mici”.

Mai mult, Rubin, care este un fost jurnalist, consideră că singura modalitate găsită în acest moment pentru a contracara dezinformarea fără a interfera cu o presă liberă este de a încuraja mass-media să „eticheteze acele operațiuni de informare care sunt generate de guvernul chinez sau de Kremlin, dar pe care acestea nu le recunosc”.

„Nu cerem ca astfel de dezinformări secrete să fie retrase, ci să se găsească o modalitate prin care sursa să fie etichetată”, a mai adăugat oficialul.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri