Studiu Pew Research: 75% dintre oameni consideră că este inacceptabil ca o organizaţie media să favorizeze un partid
Unul dintre cele mai recente studii ale Institutului de specialitate Pew Research, făcut pe 38 de țări, aduce în atenția opiniei publice un lucru extrem de interesant. Mai exact, potrivit acestui studiu, care tranșează starea presei, se pare că publicul din numeroase ţări consideră că presa trebuie să fie imparţială în relatările despre subiecte politice.
Haideți să le luăm pe rând…
Studiul despre care am început să vă vorbim mai sus, indică faptul că o medie de 75% dintre oamenii din 38 de ţări consideră că nu este deloc acceptabil ca o organizaţie media să favorizeze un partid politic. În Europa se constată cea mai puternică opoziţie faţă de tendinţele politice în activităţile mediatice, 89% dintre alegătorii din Spania şi 88% dintre cei din Grecia considerând inacceptabile astfel de abordări. În Statele Unite, 78% dintre persoanele intervievate afirmă că presa nu trebuie să favorizeze nicio formaţiune politică. Doar în cinci ţări, cel puţin 30% dintre alegători sunt de acord ca organizaţiile media să favorizeze un partid.
Grecia, Coreea de Sud, Liban şi Chile, printre țările cele mai sceptice
În medie, doar 52% dintre persoanele intervievate în cele 38 de naţiuni consideră că presa din ţara lor relatează corect despre subiectele politice, 44% apreciind că nu. Şi, deşi majoritatea cetăţenilor din 18 ţări cred că presa acţionează bine în domeniul politic, atitudinile tind să fie negative în celelalte 20 de ţări, cele mai critice fiind în Spania, Grecia, Coreea de Sud, Liban şi Chile.
O medie de 73% dintre persoanele intervievate consideră că presa acoperă bine cele mai importante evenimente generale, iar 59% sunt mulţumiţi de relatările despre activităţile instituţiilor guvernamentale.
În privinţa abordărilor faţă de partide politice, respondenţii consideră în proporţie de 52% că presa acţionează corect. Dar gradul de nemulţumire este de 80% în Grecia, de 72% în Coreea de Sud, de 66% în Spania şi de 52% în Statele Unite. În 22 dintre cele 38 de ţări, oamenii tind să creadă că presa nu acţionează corect în relatările despre partide politice.
Ceea ce, însă, ne indică acest studiu, este faptul că o anumită ”apartenență” a presei cu un anumit partid sau grup de partide, ar putea crea mari daune asupra percepției opiniei publice cu privire la imparțialitatea mass-mediei. Concret: informația dispersată nu va mai fi privită cu aceeași deschidere, ci va crea un oarecare scepticism în rândul cititorilor neafiliați politic.
Facem precizarea că studiul a fost realizat în Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Franţa, Germania, Ghana, Grecia, Ungaria, India, Indonezia, Israel, Italia, Japonia, Iordania, Kenya, Liban, Mexic, Olanda, Nigeria, Peru, Filipine, Polonia, Rusia, Senegal, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Tanzania, Tunisia, Turcia, Statele Unite, Marea Britanie, Venezuela şi Vietnam.
Articole asemănătoare
Presa românească online, în pericol: Dan Tăpălagă este noua țintă a lui Liviu Dragnea
Cenzura poate exista și acolo unde cortina democrației n-a fost încă trasă
Decizie finală a CNA. Judecătorii au ajuns la un consens în cazul fake news-ului difuzat de Antena 3
CULMEA înșelăciunilor online – vrăji, descântece, rugăciuni și ”slujbe” prin… e-mail, chat și SMS! EXCLUSIV
Recomandările redacției. Despre propagandă: Cum a folosit Ucraina social media în război și cum sunt afectați belarușii de politica lui Lukașenko