Rusia ar fi finanțat partide și politicieni din 20 de țări cu peste 300 milioane de dolari
Din 2014 și până în prezent, Rusia ar fi cheltuit peste 300 de milioane de dolari pentru finanțarea unor partide, oficiali și politicieni din 20 de țări. Finanțările aveau, desigur, un preț: sporirea influenței Kremlinului în statele destinatarilor banilor.
Dezvăluirea a fost făcută de Reuters, care citează un document al serviciilor de intelligence americane, primit de la un oficial al SUA anonim.
Aceste eforturi ale Rusiei, le-a spus oficialul jurnaliștilor într-o conversație telefonică, reprezintă „o încercare de a manipula democrațiile din interior”. Pe statul de plată al Rusiei s-ar afla și partide naționaliste de extremă dreapta, finanțate prin intermediul unei organizații.
„Credem că acesta este doar vârful aisbergului și lucrăm împreună cu aliații și partenerii noșstri pentru a obține mai multe informații în ce privește această amenințare”, a mai spus oficialul.
Statele Unite ale Americii le-ar fi comunicat informațiile obținute țărilor vizate de Rusia, cu toate că oficialul cu care Reuters a stat de vorbă a evitat să le numească. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat că ambasadele americane au primit direcții în acest sens.
Bani lichizi, criptomonede și cadouri generoase pentru influență
Documentul desecretizat de administrația Biden, în încercarea de a arăta adevăratele intenții ale Rusiei, explică metodele pe care Kremlinul le-a folosit pentru a corupe oameni cu influență.
Conform New York Times, doi apropiați de-ai lui Putin, Evgheni Prigozhin și Aleksandr Babakov, intermediau afacerile. Aceștia își plăteau țintele în cash, criptomonede, prin transferuri electronice sau cu cadouri generoase, mutând bunurile prin mai multe instituții pentru a ascunde originea finanțării. Fundații, grupuri de reflecție, grupuri de crimă organizată, firme de consultanță politică, societăți fantomă și întreprinderi de stat rusești au fost folosite în acest scop, însă în anumite situații au fost folosite și ambasadele ruse.
În ciuda faptului că țările vizate nu au fost numite, documentul indică că un candidat prezidențial dintr-o țară asiatică a primit milioane de dolari în numerar prin intermediul ambasadorului rus. În mai multe țări europene au fost folosite contracte false și societăți fantomă pentru a plăti partide politice.
„Unele dintre metodele secrete de finanțare politică ale Rusiei sunt deosebit de răspândite în anumite părți ale lumii. Rusia s-a bazat pe întreprinderi de stat și pe firme mari pentru a muta fonduri în mod ascuns într-o serie de regiuni, inclusiv în America Centrală, Asia, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, precum și pe grupuri de reflecție și fundații care sunt deosebit de active în Europa”, se arată în document.
Putin susține extrema dreaptă
În timp ce Rusia a depus eforturi propagandistice majore interne și externe pentru a convinge publicul că luptă în Ucraina cu fasciștii, Putin a vărsat o mulțime de bani în același tip de organizații de extremă dreapta din Europa.
În fapt, SUA avertizează că Moscova ar putea să se folosească de acești poli de influență pentru a limita impactul sancțiunilor și pentru „a-și menține influența în aceste regiuni”.
Articole asemănătoare
BBC lansează un proiect pentru a combat fake news-ul
Iranienii se folosesc de VPN-uri pentru a evita restricțiile guvernului
China și Rusia s-ar afla în spatele campaniilor de dezinformare privind COVID-19, afirmă UE
Peste 70 de mii de conturi QAnon, șterse de pe Twitter
Decizie în dosarul șantajării jurnalistei Emilia Șercan. Foștii șefi ai Academiei de Poliție, închisoare cu suspendare