Rusia a blocat sute de site-uri web care găzduiau mesaje anti-război

Rusia continuă să elimine orice urmă de disidență care își croiește drum pe internetul rusesc. Cea mai recentă acțiune a autoritățile de la Moscova a vizat închiderea unei serii de site-uri care conțineau mesaje anti-război și anti-Kremlin. Printre ele, un site de îngrijire a animalelor de companie, unul de sudoku și un blog de povești horror (creepypasta).

Un studiu desfășurat de echipa de cercetători de la Top10VPN a arătat că, în cel mai recent val de restricții, Rusia a blocat sute de site-uri considerate de nișă, cu o audiență restrânsă. Pe lângă site-urile menționate mai sus, site-ul unui salon de tatuaj și o publicație de sport au fost blocate pe motiv că încalcă legile rusești.

Ce este interesant e faptul că aproape 300 de site-uri restricționate aveau același mesaj integrat în platforma lor (site-ul pentru îngrijirea animalelor, cel al salonului de tatuaj și site-ul cu povești horror se numără printre acestea).  Mesajul era ascuns în pagini ceva mai greu de accesat, astfel încât autoritățile să nu-l depisteze imediat.

Rusia a atacat Ucraina! Noi, ucrainenii, sperăm că știți deja despre acest lucru. Pentru binele copiilor dumneavoastră și pentru orice speranță de lumină la capătul acestui iad – vă rugăm să terminați de citit scrisoarea noastră”, este mesajul afișat pe cele 300 de site-uri, conform lui Samuel Woodhams, cercetător Top10VPN citat de Business Insider.

E neclar cine este în spatele acestui mesaj, însă e limpede că mișcrea a presupus un efort coordonat de a străpunge restricțiile Kremlinului. Totodată, faptul că Rusia blochează chiar și aceste site-uri mici și, relativ, necunoscute indică faptul că regimul de la Kremlin este foarte drastic cu privire la eliminarea oricăror informații care îi contrazic propaganda.

Deși este puțin probabil ca aceste site-uri web obscure să aibă o audiență uriașă, unde-s mulți puterea crește și, cu atât de multe domenii afectate, este posibil ca unele site-uri să fi evitat aparatul de cenzură al Rusiei”, a declarat Woodhams pentru Insider.

De la începutul războiului în Ucraina, descărcarea și folosirea serviciilor de VPN (rețele private virtuale ce permit utilizatorilor să își ascundă locația reală astfel încât restricțiile bazate pe localizare să poată fii eludate) a crescut considerabil în Rusia, mai ales după ce Facebook, Instagram și Twitter au fost blocate. Recordul a fost înregistrat la începutul lunii martie atunci când cererea pentru VPN-uri a crescut cu peste 1000%. Descărcările aplicațiilor de VPN au crescut de la 12.848 în februarie, la peste 415.000 pe 7 martie.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri