Al Jazeera acuză forțele israeliene că au ucis în mod deliberat o jurnalistă, în Cisiordania

Publicația Al Jazeera acuză forțele israeliene că au ucis în mod deliberat unul dintre reporterii săi, în timpul unei confruntări cu luptători palestinieni, în regiunea Cisiordania.

Shireen Abu Akleh relata de la fața locului atunci când a fost împușcată în cap. Deși a fost dusă de urgență la spital, jurnalista nu a supraviețuit. Acum, Al Jazeera acuză forțele israeliene că au vizat-o pe Akleh direct, în ciuda faptului că aceasta purta vestă antiglonț, cască de protecție și avea semne vizibile care să ateste că este de la presă, conform The Guardian.

Colegii săi de la fața locului susțin că reporterul a fost împușcat de forțele israeliene. Publicația cere ca Israel să fie tras la răspundere pentru „țintirea și uciderea intenționată” a lui Abu Akleh.

„Într-o crimă flagrantă, care încalcă legile și normele internaționale, forțele de ocupație israeliene l-au asasinat cu sânge rece pe corespondentul Al Jazeera în Palestina”, se arată în comunicat.

Israel se apără și dă vina tot pe protestatarii palestinieni. Armata israeliană susține că „există o posibilitate, analizată în prezent, ca reporterii să fi fost loviți” în timpul schimbului de focuri, dar adaugă: „posibil de focuri de armă trase de palestinieni”.

Într-un răspuns pentru AFP, forțele de apărare israeliene neagă că ar fi vizat jurnaliști în mod deliberat.

Acțiunile Israelului în regiune pun în pericol libertatea presei

Nu este prima oară când acțiunile Israelului atrag critici dure din partea societății civile internaționale pentru că au pus în pericol libertatea presei în regiune. În luna mai a anului trecut, sub pretextul că acționează pentru destructurarea organizației Hamas, Israel a lovit și dărâmat o clădire din Fâșia Gaza care adăpostea sediile mai multor publicații locale și internaționale – printre care și AP și Al Jazeera.

La momentul respectiv, poziția oficială a forțelor israeliene era că în clădire ar fi ascunse „bunurile militare” ale Hamas. Ulterior, președintele AP, Gary Pruitt, a cerut dovezi conform cărora clădirea chiar era folosită de Hamas, afirmând că „nu am avut nicio indicație că Hamas ar fi fost în clădire sau ar fi activat în clădire”. „Este un lucru pe care îl verificăm în mod activ în măsura posibilităților noastre. Nu ne-am pune niciodată cu știință jurnaliștii în pericol”, a mai spus el.

Însă cu o zi înainte, Israel s-a folosit de aceeași presă pentru a întinde o cursă luptătorilor Hamas, lansând în spațiul mediatic informația că ar începe o invazie terestră, alarmând astfel militanții Hamas și determinându-i să-și ocupe pozițiile de luptă.

citiți și: ACȚIUNILE ISRAELULUI PUN LA ÎNDOIALĂ SIGURANȚA JURNALIȘTILOR INTERNAȚIIONALI AFLAȚI ÎN REGIUNE

După cum vă puteți imagina, ”invazia” nu a mai avut loc. În schimb, 160 avioane israeliene au bombardat pozițiile considerate a fi ale Hamas, inclusiv tuneluri, timp de 40 de minute. Israelul nu a admis niciodată că a recurs la manipulare, invocând o eroare de comunicare.

În numai o zi, Israel s-a folosit de jurnaliștii din Gaza și ca instrument de manipulare, și ca ”scut” pentru Hamas.

Nu e prima oară când o organizație internațioanlă cere investigarea acțiunilor Israelului ce i-au vizat pe jurnaliști. În primăvara anului 2018, Reporters without Borders a sesizat Curții Penale Internaționale privind „ţintirea intenţionată de către armata israeliană a câtorva zeci de jurnalişti palestinieni care acopereau protestele cunoscute sub denumirea de Marele Marş al Reîntoarcerii”, conform G4Media.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri