Reporters Without Borders (RSF) a depus a treia plângere la Curtea Penală Internațională (CPI) cu privire la crimele de război comise împotriva jurnaliștilor palestinieni din Gaza. Această plângere solicită procurorului să investigheze crimele comise împotriva a cel puțin nouă jurnaliști palestinieni între 15 decembrie și 20 mai, precum și, în general, asupra celor peste 100 de jurnaliști pe care Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) i-au ucis din 7 octombrie în Gaza.
Această plângere vine la doar câteva zile după ce CPI a emis primele cereri de mandate de arestare. RSF reiterează solicitarea procurorului de a respecta articolul 15 din Statutul de la Roma, acordând prioritate investigației asupra crimelor IDF împotriva jurnaliștilor din Gaza începând cu 7 octombrie.
Cererea organizației vine în contextul în care numărul jurnaliștilor uciși în Gaza de către IDF a depășit 100, reprezentând „o încercare de eradicare a presei palestiniene”.
Plângerea detaliază opt noi cazuri de jurnaliști palestinieni uciși între 20 decembrie și 20 mai, precum și cazul unui jurnalist rănit. Toți jurnaliștii implicați au fost uciși (sau răniți) în timpul activității lor. RSF consideră că unii dintre acești jurnaliști au fost uciși intenționat, iar ceilalți au fost victime ale atacurilor deliberate ale IDF împotriva civililor.
„Impunitatea pune în pericol jurnaliștii nu numai în Palestina, ci și în întreaga lume. Cei care ucid jurnaliști atacă dreptul publicului la informație, care este și mai esențial în timpul conflictelor. Aceștia trebuie să fie trași la răspundere, iar RSF va continua să lucreze în acest sens, în solidaritate cu reporterii din Gaza”, a afirmat Antoine Bernard, director de advocacy și asistență al organizației pentru protecția jurnaliștilor.
Printre jurnaliștii menționați în această plângere se află Mustapha Thuraya și Hamza al-Dahdouh, doi reporteri freelance care lucrau pentru Al Jazeera în Rafah când au fost uciși într-un atac intenționat cu dronă israeliană asupra vehiculului lor pe 7 ianuarie. Hazem Rajab, un al treilea jurnalist rănit în acest atac, este inclus în plângere.
IDF a emis o declarație pe 10 ianuarie, susținând că un avion israelian „dirijat de trupe a vizat operatorii unei drone, reprezentând o amenințare pentru soldații noștri”, referindu-se la drona folosită de Thuraya. Hazem Rajab a povestit că grupul de jurnaliști se îndrepta spre zona Moraj din nord-estul Rafah, care fusese desemnată „zonă umanitară” de către armata israeliană, dar fusese recent bombardată, când au fost loviți de armata israeliană.
Drepturile jurnaliștilor în vreme de război
Într-un mesaj către RSF emis pe 5 ianuarie, biroul procurorului CPI a afirmat pentru prima dată că crimele împotriva jurnaliștilor sunt incluse în investigația sa privind Palestina.
Există mai multe legi internaționale care discută despre procedurile ce trebuie urmate pentru a proteja integritatea reporterilor aflați în zone de conflict. De exemplu, A Patra Convenție de la Geneva prevede ca jurnaliștii să fie tratați cu umanitate și să nu fie supuși violenței sau represaliilor din partea părților aflate în conflict, în timp ce Protocolul I adițional Convenției de la Geneva interzice atacurile intenționate asupra jurnaliștilor și obligația combatanților de a le acorda asistență și protecție.
Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU 1738 condamnă atacurile asupra jurnaliștilor în zonele de conflict și solicită statelor să ia măsuri pentru a preveni astfel de atacuri și pentru a aduce în fața justiției pe cei responsabili.
Mai mult, deși Declarația Universală a Drepturilor Omului nu se referă direct la războaie, recunoaște dreptul la libertatea de exprimare și la informare. Limitarea accesului reprezentanților mass-media la informații de interes public și intimidarea acestora reprezintă încălcări ale Declarației.
În această ordine de idei, există o serie de acțiuni ce pot fi luate împotriva statelor sau organizațiilor care vizează în mod direct jurnaliștii aflați în zone de război. În afară de deciziile CPI, statele pot impune sancțiuni economice sau diplomatice, dar pot pune presiune și pe plan public pentru încetarea violențelor la adresa reporterilor.
Leave a Comment