
Rețelele sociale au redus moderarea conținutului care instigă la ură, în mod alarmant
Marile rețele sociale au redus în ultima perioadă moderarea conținutului care instigă la ură, mai ales cel referitor la persoanele LGBTQ+. O analiză independentă arată că cele mai populare platforme social media se află sub un prag minimal de combatere a urii.
GLAAD, un ONG din SUA care supraveghează politicile anti-ură la adresa minorităților sexuale, spune că actualele reguli adoptate de rețele ca Facebook, Instagram sau YouTube sunt insuficiente pentru a proteja utilizatorii.
La începutul acestui an, Meta a relaxat regulile legate de combaterea urii de pe platformele sale într-atât încât Consiliul de Supraveghere al companiei a cerut o reevaluare pentru a stabili cum modificările ar putea afecta nu doar drepturile comunității LGBTQ+, ci a drepturile omului în general. Schimbări similare, chiar dacă nu la fel de evidente, au fost luate și de YouTube și X, rețeaua lui Elon Musk.
„Ultimii ani ilustrează în mod incontestabil modul în care discursul instigator la ură și dezinformarea online influențează negativ opinia publică, legislația, precum și siguranța și sănătatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transsexuale și queer în lumea reală”, a declarat Sarah Kate Ellis, președinta GLAAD, citată de Axios.
În cel mai recent raport, GLAAD a acordat un punctaj celor mai populare rețele sociale, maximul fiind 100. Doar TikTok a avut un scor peste 50, restul sub acest număr. ONG-ul a analizat mai mulți indicatori, printre care politici publice ale platformelor care protejează persoanele LGBTQ de ură, hărțuire și violență și care interzic conținutul ce promovează terapia de conversie. Las mai jos clasamentul complet cu punctajul rețelelor evaluate:

TikTok a primit cel mai mare punctaj deoarece are în continuare anumite reguli ce interzic folosirea intenționată a genului greșit la adresa persoanelor trans, precum și conținutul pro terapiei de conversie.
Reducerea eforturilor de moderare a urii, însă, rămâne o realitate și reprezintă o direcție alarmantă pe care marile companii de social media o adoptă. În era inteligenței artificiale, a algoritmilor mânați de producere de engagement la orice cost, transparența și dialogul rămân cele mai bune soluții pentru a crea un mediu corect și sigur pentru toți utilizatorii, indiferent de diferențele lor.
Articole asemănătoare
Duolingo va oferi cursuri de matematică și exerciții mintale
Editiadedimineata.ro: ”Ce putem învăța de la țările asiatice despre lupta cu coronavirusul? Începutul crizei medicale în Japonia, văzut prin ochii unei românce”
Călin Georgescu, adept al teoriilor conspirației! Nu crede că omul a ajuns pe Lună
Elon Musk vs Twitter: scandalul trece dincolo de boți
A pierdut bitcoini în valoare de 360 de milioane de dolari, iar de 8 ani îi caută la groapa de gunoi