Raport RSF: Numărul de jurnaliști uciși, în creștere

Cel mai recent raport al organizației Reporteri fără Frontiere întărește o idee discutată în ultimele luni: că jurnalismul devine o meserie din ce în ce mai periculoasă, spre deosebire de anii trecuți.

De exemplu, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, până în prezent au fost uciși 80 de jurnalişti, cu 15 mai mulți decât în 2017. Dintre aceștia, mai mult de jumătate au fost asasinați, excluzându-i pe cei care se află în zone de război.

RSF a mai subliniat faptul că dintre cei 80, 63 erau jurnaliști profesioniști, 13 au fost jurnalişti nonprofesionişti, în timp ce patru erau colaboratori. S-a remarcat și că majoritatea victimelor erau de sex masculin (77).

Nici motivele n-ar fi întâmplătoare, spune organizația non-guvernamentală cu sediul la Paris: peste 50% dintre ziariștii uciși pe parcursul anului 2018 ”au fost în mod intenţionat luaţi ca ţintă şi asasinaţi”. 

Atunci când vine vorba de jurnaliștii închiși, Reporteri fără Frontiere a observat că cei mai mulți sunt nonprofesioniști. Ca și în cazul atacurilor violente, și numărul celor reținuți de autorități a crescut: 348 comparativ cu 326 în 2017 (+7%). În topul țărilor cu cei mai mulți jurnaliști arestați se află Iran, Arabia Saudită, Egipt, Turcia şi China.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri