O afirmație făcută inițial de agenția de securitate a Rusiei a fost preluată intens de presa apropiată Kremlinului, cu scopul de a induce publicului o stare de teamă și nesiguranță. Propaganda rusă susține că Ucraina ar plănui un atac cu „bombe murdare” asupra teritoriului Rusiei.
Mai mult decât atât, FSB afirmă că a dejucat acest plan după ce a aflat că serviciile secrete militare ucrainene au înființat o unitate specială care folosea avioane ușoare pentru a aproviziona grupurile de sabotaj din Rusia „și pentru a lansa bombe asupra instalațiilor de infrastructură energetică și de combustibil”, conform Moscow Times, care citează presa pro-Kremlin.
În legătură cu acest caz s-ar fi făcut și arestări. Serviciul secret al Federației Ruse a informat că doi „piloți” de naționalitate necunoscută au fost reținuți și „au mărturisit că au comis și planificat acte teroriste”.
Pentru a susține aceste afirmații, agenția de stat a Rusiei a publicat și un videoclip cu așa-zisele dovezi găsite la momentul arestării presupușilor piloți – despre care se menționează fugitiv, fără detalii. În filmare pot fi văzute mai multe lucruri, precum un avion de mici dimensiuni, gloanțe și o dronă. Video-ul mai conține și declarațiile celor două persoane reținute.
Știrea despre această dezvăluire a FSB a apărut și pe alte canale folosite de Kremlin pentru propagandă, precum Sputnik.
Însă nu este prima oară când Rusia acuză Ucraina că plănuiește un atac cu „bombe murdare”. În octombrie anul trecut, apropiați ai Kremlinului au avansat ideea că, ca parte a unei campanii menite să alimenteze sentimentul antirusesc în lume, Ucraina va detona o astfel de bombă pe propriul teritoriu și va da vina pe Moscova pentru distrugerile ulterioare. Subiectul a fost inclusiv discutat în Consiliul de Securitate al ONU.
O bombă murdară este cunoscută tehnic sub denumirea de „dispozitiv de dispersie radiologică”. Aceasta utilizează explozibili convenționali împreună cu materiale radioactive pentru a dispersa praful radioactiv într-o zonă. Pagubele pe care le poate produce depind de variabile precum explozibilii, cantitatea și tipul de materiale radioactive folosite. Principalul său impact este psihologic, fiind considerată o armă de perturbare în masă, nu de distrugere.
Leave a Comment