Polițiștii ruși s-au filmat umilind un jurnalist, ținându-i fața lângă un castron cu mâncare de câine

Umilință – ăsta a fost tratamentul pe care poliția rusă l-a aplicat unui jurnalist, în timp ce-i percheziționa casa. Însă imaginile sunt cu atât mai șocante când realizezi că cei care au făcut imaginile publice pe internet au fost chiar agresorii.

Gennady Shulga, care conduce publicația locală NewsBox24 și este un activist și blogger, poate fi văzut în clipul de pe rețelele de socializare cum este întins pe jos, pe jumătate dezbrăcat, și cu un bol pentru mâncarea de câine în fața sa. În stânga sa, cu o mână țintuindu-l la pământ și cu alta de frunte este un alt bărbat, îmbrăcat în camuflaj.

Conform France24, cei doi au următorul schimb de replici:

– Nume, prenume, al doilea prenume!
– Shulga, Gennady Borissovitch.
– Știi de ce te-am arestat?
– Ei bine, pot ghici mai mult sau mai puțin…

Ulterior, jurnalistul a revenit cu propriul video, în care povestește cum s-a desfășurat întreaga percheziție. Shulga susține că poliția a ajuns la el acasă în jurul orei 7:00 și că au stat în jur de două ore. Apoi a fost luat pentru audieri în departamentul anti-extremism al departamentului local de Afaceri Interne, de unde a fost lăsat să plece în jurul orei 13:00.

„Am fost ținut pe podea [în casa mea] și audiat de parcă aș fi fost traficant de droguri, violator sau terorist. […] Știam că vor publica videoclipul pentru că au menționat-o […], deși nu am făcut nicio mărturisire în videoclip. Cred că este ciudat că l-au publicat, pentru că, dorind să mă umilească, practic s-au umilit. Când oamenii mi-au văzut fața lângă bolul pentru hrana câinelui meu, a existat o indignare larg răspândită. Oamenii au văzut că poliția făcea asta și filma doar încercând să mă umilească. Mă bucur că fiica mea nu era acasă la acea vreme”, a spus acesta.

Jurnalistul, luat în vizor pentru participarea la proteste

Manifestațiile de susținere a politicianului de opoziție Aleksei Navalnîi au fost motivul pentru care poliția ar fi dat buzna în casa lui Shulga. Pe 23 ianuarie, NewsBox24 a acoperit protestul de la Vlodivostok, când protestatarii au blocat traficul.

Autoritățile i-au luat jurnalistului computerul, telefoanele și alte echipamente. Însă cazul patronului NewsBox24 nu e singular: conform Novaya Gazeta, cel puțin alte trei persoane au fost arestate în aceeași zi cu Shulga.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri