
Pericolele rețelelor sociale sunt atribuite responsabilității personale și nu marilor companiilor de tehnologie
Pericolele rețelelor sociale sunt, în acest punct, un adevăr pe care toți utilizatorii acestor platforme îl cunosc, însă industria media atribuie aceste riscuri responsabilității personale ale indivizilor și nu marilor companii tech care le proiectează.
Un studiu realizat de Universitatea din Carolina de Sud arată cum presa, atât cea tradițională, cât și cea din online, dar și industria de divertisment (de la filme, până la seriale) tind să prezinte cele mai mari riscuri ale social media ca fiind probleme personale și nu menționează rolul central pe care algoritmii creați de companiile tech sau modelul de creștere a engagementului îl joacă în această discuție.
Marea problemă se referă la faptul că, deși publicul ar dori să vadă mai des cum marile companii sunt răspunzătoare sau nu pentru ce se întâmplă pe rețelele sociale, industria media minimalizează rolul jucat de Big Tech și permit acestor corporații să scape de responsabilitate în fața societății.
„Publicul vede daunele social media în propria viață și este nerăbdător să afle povești care să meargă dincolo de provocările parentale sau de răufăcătorii tehnologici. Aceștia sunt în căutarea unei mediatizări care să scoată în evidență infrastructura corporativă dăunătoare sau să dramatizeze cum ar putea arăta o tragere la răspundere reală […] Multe dintre consecințele negative ale social media sunt consecințe directe ale alegerilor comerciale făcute de corporațiile din domeniul tehnologiei. Cu toate acestea, studiul arată că mediatizarea și reprezentarea responsabilității pentru prejudiciile cauzate de rețelele de socializare permit în mare măsură giganților din domeniul tehnologiei să scape de răspundere”, au declarat cercetătorii în cadrul studiului.
Cu alte cuvinte, publicul este cât se poate de conștient de pericolele acestor platforme, însă nu îi este oferită imaginea de ansamblu – cea care leagă toate aceste nereguli de practicile dăunătoare ale companiilor Big Tech și a algoritmilor care caută engagement cu orice cost.
Studiul mai arată că există o disproporționalitate nu doar între cine e cu adevărat responsabil, ci și persoanele care sunt afectate. Chiar dacă tehnologia este asociată cu tinerii, pericolele din social media afectează întreaga societate. Media pare să ignore aceste aspecte și ajunge să prezinte efectele nocive asupra copiilor și tinerilor ca fiind prioritare „în raport cu impactul asupra altor grupuri și asupra societății în general, iar responsabilitatea corporațiilor în producerea și abordarea acestor efecte nocive este rareori discutată”.
Într-o perioadă în care chiar democrația poate fi înfrântă cu suficient sprijin pe social media, e clar că industria media trebuie să înceapă să se raporteze mult mai clar la sectorul Big Tech și să prezinte oamenilor imaginea de ansamblu când vine vorba de pericolele din mediul online. Dincolo de responsabilitatea fiecăruia de a ne feri și să ferim pe alții de toxicitatea de pe rețelele sociale, responsabilii pentru aceste lucruri trebuie numiți, fie că e vorba de Meta, TikTok, X, Google sau alte companii tech care se eschivează mereu în fața legii și a tragerii la răspundere din partea societății.
Articole asemănătoare
Cîțu, derapaj la adresa jurnaliștilor: „Nu v-aţi civilizat în 30 de ani de zile”. Unde greșește premierul
La fiecare 13 ore, un jurnalist din Mexic a fost atacat în 2022
Uniunea Europeană îl avertizează pe Elon Musk: ”Elon, există reguli. Nu normele tale se vor aplica aici”
Paradoxul britanic: audiențele au crescut, însă încrederea publicului în presă s-ar eroda
Trump a semnat ordinul prin care suspendarea TikTok este amânată