Partenera jurnalistului belarus Roman Protasevici, condamnată la șase ani de închisoare

Russian citizen Sofia Sapega, who was detained in Minsk with her dissident boyfriend Roman Protasevich after their commercial flight was forced to land in Belarus last year, attends a court hearing in Grodno, Belarus May 6, 2022. Vadzim Yakubionak/BelTA/Handout via REUTERS

Partenera jurnalistului belarus Roman Protasevici, amândoi reținuți în 2021 pe aeroportul din Minsk după ce Belarus a deturnat un avion civil, a fost condamnată la șase ani de închisoare.

Curtea Supremă din Belarus a găsit-o vinovată pe Sofia Sapega, cetățean rus, de incitare la ură socială şi la colectarea ilegală de date personale și a fost „trimisă la şase ani de închisoare într-o colonie corecţională cu regim general”, scrie G4Media.ro.

Atât Sapega, cât și Protasevici au fost reținuți în luna august a anului trecut, după ce un avion de vânătoare a constrâns o aeronavă a companiei Ryanair, care circula pe ruta Atena-Vilnius, să aterizeze. Motivul invocat la acel moment de autorități a fost o „alertă cu bombă”, însă motivul a fost declarat „fals în mod deliberat” de către o anchetă a ONU.

Se pare că ținta principală a acțiunii ar fi fost cei doi, întrucât Roman Protasevici era un cunoscut jurnalist opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. După arestarea sa, atât Protasevici, cât și partenera acestuia, ar fi fost forțat să-și mărturisească faptele.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri