Numărul jurnaliștilor uciși în Mexic în 2022 crește. Bilanțul a ajuns la nouă

Mexic continuă să urce în topul celor mai periculoase țări pentru jurnaliști. Joi a fost descoperit corpul unui alt lucrător media ucis, acesta fiind al nouălea din 2022.

Luis Enrique Ramirez Ramos a fost găsit mort la marginea unui drum din capitala statului Sinaloa, învelit în plastic. Datele preliminare arată că acesta ar fi suferit multiple lovituri la cap, iar vestea dispariției sale a fost publicată de site-ul fondat de Ramirez, Fuentes Fidedignas, cu câteva ore înainte ca trupul său să fie descoperit, conform Al Jazeera.

Cu toate astea, autoritățile susțin că dispariția jurnalistului nu a fost raportată poliției înainte ca trupul său să fie găsit, iar acesta nu a depus plângere anterior pentru amenințări.

Voci din zona organizațiilor pentru protejarea drepturilor jurnaliștilor susțin că Ramirez a fost ucis în mod deliberat. Conform Reporters Without Borders, acesta ar fi al noulea lucrător media ucis de la începutul anului 2022 și până în prezent. Mai mult, Mexic este cea mai periculoasă țară pentru lucrătorii din mass-media în afara zonelor de război.

Cazurile de violență și chiar asasinate îndreptate către jurnaliști au început să fie mai dese în Mexic, pe fondul intensificării articolelor de presă despre activitățile cartelurilor. Totuși, Fuentes Fidedignas, site-ul înfinițat de Ramirez, a avut puține știri despre cartelurile care operează în Sinaloa – însă a relatat pe larg despre disputele politice de la nivel local, un alt subiect sensibil în Mexic.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri