
OpenAI valorează acum 300 de miliarde de dolari
OpenAI, dezvoltatorul american de inteligență artificială, este evaluată la 300 de miliarde de dolari, după o nouă rundă de investiții. Aprecierea este un alt pas pe care OpenAI îl face pentru a se transforma dintr-o structură non-profit, într-o companie for-profit convențională.
Succesul OpenAI se bazează, bineînțeles, pe toate serviciile pe care dezvoltatorul le-a prezentat public în ultimul an, unele chiar integrate în noile versiuni ale ChatGPT. Însă e greu de ignorat întregul trend ”Ghibli”, început de utilizatorii de pe X, fosta Twitter, în care generau imagini ce copiau stilul faimosului studio de animație din Japonia.
Runda de evaluare a OpenAI a venit după ce trendul s-a viralizat și a ajuns în toate colțurile internetului, fapt ce sigur a jucat un rol în aprecierea colosală a companiei. Dincolo de problemele legale pe care copierea animațiilor studioului Ghibli le-ar presupune, OpenAI (prin ChatGPT) a fost în centrul atenției în ultima săptămâna – o publicitate binevenită pentru orice rundă de investiții.
Conform Financial Times, Sam Altman și echipa sa au la dispoziție până la finalul anului să finalizeze tranziția către o companie for-profit, altfel riscă să piardă o parte din investițiile promise. Până atunci, însă, OpenAI are pregătite o serie de noi servici pe care le pregătește pentru public.
Una dintre ele este deja în efect – versiunea gratuită a ChatGPT a fost actualizată cu cea mai recentă tehnologie de generare de imagini, cea care a dus la trendul ”Ghibli” și care era rezervată doar pentru abonații variantei premium a chatbotului.
Celălalt anunț se referă la un model ”open-weight”, o versiune mai simplă și mai ieftină a ChatGPT, care reprezintă răspunsul direct al companiei pentru DeepSeek. Acest model mai simplu (un fel de open-source, dar cu date limitate) a început să fie pregătit după ce DeepSeek a făcut valuri în industria tech din SUA.
Deși OpenAI a pornit ca un start-up non-profit, popularitatea ChatGPT, a programelor AI în general și parteneriatul de miliarde de dolari cu Microsoft au împins compania într-o direcție în care asigurarea de investiții nu a mai putut fi ignorată. Acest lucru nu a fost pe placul tuturor celor care au fost în companie încă de la început, iar o parte dintre ei au ales să plece. Printre ei se numără nume grele precum co-fondatorul companiei, Ilya Sutskever, și Mira Murati, ce a ocupat funcția de director de tehnologie (CTO).
Articole asemănătoare
Protestele din America, inflamate prin fake news-uri. Actori străini și grupuri extremiste ar încearca să manipuleze utilizatorii de social media
Suspiciuni cu privire la moartea șefului spionajului extern rus. Putin, din nou în centrul atenției
Google oferă măsuri sporite de securitate pentru protejarea mail-urilor jurnaliștilor și oficialilor guvernamentali
Aproximativ 300.000 de postări înșelătoare, depistate de Twitter în preajma alegerilor americane
Rusia acuză SUA de ingerență în protestele pro-Navalnîi. Motivul: ambasada a anunțat locul manifestațiilor