O situație din ce în ce mai gravă pentru jurnaliști: numărul de lucrători media uciși, mai mare în 2022
În zilele noastre, se vorbește mult mai des despre jurnalism ca despre una dintre cele mai periculoase meserii din lume. Și, sincer, statisticile arată acest lucru: în cea mai mare parte a globului, dacă lucrezi în mass-media, poți fi ucis, închis sau cel puțin hărțuit. Atunci când nu este vorba de stat, ci de un grup extremist. Uneori este vorba despre o anchetă, alteori despre reputație.
Noile statistici ale Federației Internaționale a Jurnaliștilor, susținute de ediția din 2022 a raportului „Round-up” realizat de Reporteri fără Frontiere, arată că situația socio-politică în degradare din unele țări, alături de războaie, contribuie la înrăutățirea situației mass-media. FIJ vorbește despre una dintre cele mai crunte situații: 67 de jurnaliști și angajați ai mass-media au fost uciși în întreaga lume până acum în acest an.
Poate părea sau nu foarte mult – fiecăruia după propria apreciere. Cu toate acestea, este un număr mai mare decât cel înregistrat anul trecut, când au fost uciși 47 de jurnaliști. Potrivit FIJ, creșterea este pusă pe seama războiului din Ucraina, care a luat viața a 12 lucrători din mass-media, dintre care unii erau corespondenți străini. În Ucraina au fost uciși cei mai mulți jurnaliști decât în orice altă țară din lume.
FIJ: „Dominația prin teroare a organizațiilor criminale din Mexic și prăbușirea ordinii în Haiti au contribuit la creșterea numărului de omoruri”
De remarcat, de asemenea, că, potrivit altor statistici (ale Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, de exemplu), în Mexic au fost uciși 13 lucrători din mass-media pe parcursul anului – față de 11, cele înregistrate de FIJ. Dacă raportările CPJ sunt corecte, Mexicul ar fi cea mai mortală țară din lume pentru jurnaliști, mai ales că nu se află în război, precum Ucraina.
În Mexicul este de ceva vreme sub observație pentru lipsa de implicare în rezolvarea acestei chestiuni. Este o țară în care jurnaliștii sunt frecvent victime ale violențelor din partea crimei organizate, murind uneori în moduri macabre – uneori împușcați în trafic sau pe stradă. Situația este atât de gravă, încât cel puțin un jurnalist și-a blindat mașina împotriva gloanțelor – ceea ce, se pare, a făcut cu adevărat diferența, deoarece a scăpat nevătămat de doi bărbați înarmați aflați pe o motocicletă.
În timp ce situația din Mexic este în parte din vina statului, care a permis cartelurilor să intimideze și să facă rău jurnaliștilor, activiștilor și altor civili, în timp ce privea de pe gard, în Haiti, problema este lipsa statului în sine.
De la asasinarea președintelui Jovenel Moïse, în iulie 2021, națiunea insulară a fost prinsă în violență, haos și, mai recent, foamete și revenirea holerei. A relata în prima linie nu este ușor pentru jurnaliștii haitieni, care se trezesc victime ale brutalității poliției, ale violenței bandelor și ale unor nevoi mai primare, cum ar fi foamea și bolile. Uneori sunt prinși în focurile încrucișate, alteori sunt vizați direct de atacuri, dar, pe măsură ce haosul continuă să domine în Haiti, situația lor este disperată – atât de mult încât prim-ministrul ar putea cere asistență străină pentru a opri violența de pe străzi.
Cea mai mare amenințare sunt bandele, care au preluat controlul asupra capitalei și folosesc violența și execuțiile sumare pentru a reduce mass-media la tăcere. Cu toate acestea, nici poliția nu câștigă o medalie de onoare, deoarece un lucrător din mass-media a fost ucis recent, fiind împușcat în cap în timpul unui protest împotriva brutalității poliției față de jurnaliști. Potrivit unui articol scris de The Guardian, care explică pe larg problemele cu care se confruntă jurnaliștii haitieni, polițiștii au tendința de a nu avea încredere în lucrătorii din mass-media și cred că, intervievând membri ai bandelor, jurnaliștii sunt de partea nelegiuiților.
Pe listă se află, de asemenea, Pakistanul, unde 5 jurnaliști au fost uciși între ianuarie și decembrie 2022, pe fondul crizei politice din această țară, alături de Columbia și Filipine – unde jurnaliștii sunt în continuare amenințați în ciuda unor schimbări politice.
Nici Europa nu e ferită de abuzurile la adresa jurnaliștilor
În alte țări din lume, jurnaliștii mor rareori în legătură cu munca lor. De fapt, unele state fac o treabă bună în ceea ce privește protecția lucrătorilor din mass-media împotriva atacurilor mortale, dar chiar și aici, agresiunile se mai întâmplă. Ele iau forma atacurilor
De exemplu, un jurnalist se află în închisoare în Polonia, un stat membru al Uniunii Europene.
La 28 februarie 2022, s-a raportat că jurnalistul independent spaniol Pablo González, de origine rusă, a fost arestat de către ofițeri ai serviciului polonez de contrainformații, într-un oraș de la granița cu Ucraina. González relata pentru mai multe mass-media spaniole, printre care Público și laSexta, despre criza refugiaților generată de invazia rusă în Ucraina.
În noaptea de 27 februarie, după ce a contactat Público cu un reportaj despre refugiații ucraineni și după ce le-a spus colegilor săi că va merge să se odihnească, a fost arestat de ofițerii polonezi și ulterior acuzat de „participare la activitățile unui serviciu de informații străin”. Avocatul său spune că a fost interogat în prezența unui consilier juridic și că i s-a interzis să vorbească cu cineva din afara țării, chiar și cu reprezentantul său legal.
La sfârșitul lunii noiembrie, un tribunal polonez a decis să prelungească arestul preventiv al lui Pablo González cu încă trei luni, potrivit Federației Europene a Jurnaliștilor.
În alte cazuri, jurnaliștii au fost pur și simplu hărțuiți de poliție pentru că își făceau meseria, cum este cazul a trei jurnaliști britanici care relatau despre unele proteste Just Stop Oil – cazuri despre care puteți citi mai multe AICI. În Italia, un lucrător mass-media a fost hărțuit de adepți ai mișcărilor de extremă-dreapta, jurnalistul Paolo Berizzi primind amenințări cu moartea și tortura – unele dintre acestea făcând referire explicită la o formă de tortură preferată de susținătorii dictatorului fascist italian Benito Mussolini.
Articole asemănătoare
Fake news sub numele Digi24, denunțat de publicație. De ce sunt impersonate surse credibile pentru a manipula
Rusia, țintită de hackeri. Agențiile de presă și site-urile guvernamentale sunt offline
Ce mai fac Oprea și Piedone. Unul cu plagiatul, altul cu familia
Devoalarea unui semi-fake news – Macron NU a cerut o armată europeană care să ne apere de SUA
Tăcerea presei costă cât un proiect de Centenar