O jurnalistă din Albania, agresată de prim-ministru

Edi Rama, prim-ministrul Albaniei, a evitat întrebările adresate de jurnalista Ambrozia Meta și a recurs la un gest criticat ulterior de organizațiile pentru drepturilor jurnaliștilor.

Reporterul canalului de televiziune Siry TV, Ambrozia Meta, l-a întrebat pe șeful Executivului de la Tirana despre investițiile din cadrul Insulei Sazan.

Edi Rama a evitat sa răspundă la întrebarea jurnalistei, atingând-o, în schimb, pe obraz.

Cu toate că organizațiile pentru drepturile presei au condamnat incidentul, Rama refuză să își scuze gesturile și susține că acesta a adoptat o maniera potrivită, că a răspuns la întrebări calm și că gestul făcut nu poate fi considerat din niciun punct de vedere ca fiind un act de agresiune împotriva jurnalistei.

Gestul prim-ministrului Albanez a fost criticat și de Uniunea Jurnaliștilor din Albania, care susține ca reporterul avea dreptul de a îi adresa întrebările respective lui Rama. Mai mult, conform Uniunii, șeful Guvernului a refuzat sa ofere informații din cadrul turisumului Albaniei, o tema de interes public.

Prim-ministrul Albaniei a recurs și în trecut la acțiuni îndoielnice la adresa jurnaliștilor. În luna martie a anului 2022, acesta i-a spus lui Meta că are nevoie să participe la cursuri de reeducare, după ce aceasta i-a adresat o întrebare despre un membru al Partidului Socialist aflat la putere, care fusese arestat.

În vara anului 2022, Edi Rama l-a întrerupt pe jurnalistul Kelvin Muka într-o conferința de presă și i-a interzis să mai participe la altă conferință de presă până în luna octombrie a anului, după ce Muka i-a adresat o întrebare Ministrului de Externe.

În anul 2023, Albania a fost clasată pe locul 96 din 108 în cadrul unui indice la nivel global privind libertatea presei, realizat de organizația Reporters Without Borders.

MediaStandard:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri