NYTimes, proces cu Departamentul de Stat pentru conversațiile lui Hunter Biden cu Ambasada României

Publicația New York Times a intentat proces Departamentului de Stat, cu scopul de a obține acces la conversațiile lui Hunter Biden, fiul președintelui Joe Biden, cu Ambasada României.

Cotidianul american acuză oficialii că au întârziat în punerea la dispoziție a mailurilor către presă, depășind astfel termenul prevăzut de legea americană pentru liberul acces la informații. În decembrie 2021, la solicitarea jurnaliștilor, Departamentul de Stat a precizat că data estimată pentru transmiterea infromațiilor cerute este 15 aprilie 2023, conform Digi24.

Jurnaliștii americani sunt interesați de corespondența digitală a diplomații români din perioada 2015-2019, întrucât ar fi fost menționați mai mulți afaceriști importanți (printre care și Hunter Biden și fostul său asociat, Tony Bobulinski). Există suspiciuni că Ambasada României în SUA ar fi făcut o serie de favoruri în beneficiul unor afaceri private.

„Sperăm că guvernul va elibera cu promptitudine orice documente relevante. Noi suntem întotdeauna pregătiți să ne continuăm cererea printr-un proces, dacă este necesar. La fel cum facem cu orice alt reportaj. Vom evalua calitatea informațiilor odată ce le primim”, a declarat purtătorul de cuvânt al New York Times.

Însă New York Times urmărește și aflarea mai multor informații despre ”misiunea” lui Rudy Giuliani, fost consilier al lui Donald Trump în perioada în care se afla la Casa Albă, în Ucraina – unde ar fi fost trimis de președintele de la acea vreme pentru a afla mai multe despre afacerile lui Hunter Biden.

Astfel, cotidianul american arată că merge pe un fir mai vechi, acela al afacerilor fiului lui Joe Biden în Europa de Est, deschis de senatorii republicani înaintea alegerilor prezidențiale. Anterior, Hunter Biden a fost acuzat că s-ar fi folosit de poziția tatălui pentru a obține câștiguri financiare de la Ucraina – în ciuda faptului că agențiile de intelligence au catalogat anterior acuzațiile ca fiind o dezinformare răspândită de Rusia, prin interpuși, cu scopul de „a submina candidatura fostului vicepreședinte Biden și a Partidului Democrat și (…) de a sprijini candidatura președintelui Trump pe rețelele de socializare și televiziunea rusă”.

Fiul liderului de la Casa Albă a fost în România în 2017, susține ziarul New York Times, acesta dorind să încheie o afacere cu o companie chineză din domeniul energiei, dar și cu Puiu Popoviciu, afaceristul condamnat la 7 ani de închisoare pentru fraudă. Totuși, acuzațiile de corupție înaintate de tabăra Trump și îndreptate către familia Biden sunt nefondate, neexistând încă vreo dovadă care să indice în această direcție.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri