Noul guvern din Marea Britanie vrea să schimbe proiectul de lege al siguranței online

Noul prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss, dorește să schimbe proiectul de lege privind siguranța online (online safety bill), astfel încât să protejeze dreptul la liberă exprimare. Pentru a face asta, însă, Truss pare dispusă să renunțe la unele prevederi ale legii considerate importante.

Legea privind siguranța online este versiunea Marii Britanii a legilor europene care protejează utilizatorii de practicile dăunătoare ale marilor platforme online, dar și de incitarea la ură sau violență care se răspândește pe social media. Proiectul legii propus de guvernul britanic se concentrează foarte mult pe acest conținut periculos care poate dăuna utilizatorilor.

Conform Financial Times, Liz Truss urmărește să schimbe legislație, slăbind-o, în încercarea de a apăra dreptul la liberă exprimare.

Vreau să mă asigur că îi protejăm pe cei sub 18 ani de pericole, dar ne asigurăm, de asemenea, că libertatea de exprimare este permisă, așa că s-ar putea să fie necesare unele modificări”, a declarat noul prim-ministru al Marii Britanii citat de FT.

Sursele jurnaliștilor britanici vorbesc de o schimbare în legislație a definiției a ceea ce este considerat „legal, dar dăunător„. Guvernul vrea ca utilizatorii să poată spună online ce pot spune și în viața reală, chiar dacă spusele pot fi considerate jignitoare.

Între timp, au apărut voci care critică schimbarea pe care Truss vrea s-o implementeze, argumentând că în forma sa actuală, proiectul de lege se asigură că utilizatorii sunt feriți de rasism, misoginism și alte tendințe toxice. De fapt, o sursă a Financial Times apropiată de noua conducere a guvernului conservator condus de Truss a declarat că o bună parte dintre membrii cabinetului „au ajuns să constate că există mai mulți susținători ai proiectului de lege decât opozanți”. Sursa a mai adăugat că cei care nu sunt de acord interpretează greșit textul proiectului de  lege și uită că reglementările se referă la comportamentele cele mai abuzive și grave, nu la simple dezacorduri pe care utilizatorii le pot avea.

În mod predictibil, grupului de lobby din domeniul tech a reacționat pozitiv la schimbările anunțate de Truss. Orice prevedere eliminată presupune o amendă în minus pentru Big Tech și, în consecință, mai puțini bani dați pentru lipsa lor moderare a platformelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *