Noi amenzi pentru încălcarea GDPR. Companiile sancţionate: eMAG, Vodafone, Enel şi SOS Infertilitatea

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) a dat mai multe amenzi pentru încălcarea GDPR. Companiile sancționate sunt eMAG, Vodafone, Enel şi SOS Infertilitatea.

Administratorul eMag va trebui să plătească echivalentul a 3000 de euro (14.420,4 lei), după ce a transmis unei persoane fizice o ofertă, deși aceasta primise confirmarea dezabonării de la newsletterul eMag. Compania va trebui și să pună în aplicare cererea utilizatorului de a nu mai primi mesaje comerciale în termen de 3 zile de la primirea procesului verbal, arată Adevărul.ro.

Vodafone, pe de altă parte, ar fi trimis un contract încheiat cu un alt client decât cel care solicitase oferta. Autoritatea a descoperit, în urma investigației, că nu a respectat dispozițiile prin care furnizorul nu a luat toate măsurile tehnice necesare de a asigura siguranța datelor cu caracter personal, prezentate la alin. (1) – (3) ale articolului 3 dinLegea nr. 506/2004. Mai mult decât atât, a fost încălcat și aliniatul 6 din același articol, conform căruia orice încălcare a securității datelor va fi notificată de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului ANSPDCP.

Vodafone SA va trebui să plătească două amenzi, în valoare totală de 20.000 de lei.

O faptă similară a săvârșit și Enel Energie Muntenia, care a transmis pe e-mail datele (nume şi prenume, adresă, adresă de e-mail, cod client, cod eneltel) unui alt client. Sesizarea făcută de către client conținea dovezi concludente care dovedeau cele afirmate de către petent, astfel că ANSPDCP a sancționat compania pentru că nu a luată măsurile necesate, tehnice și organizatorice, pentru a asigura un nivel de securitate corespunzător riscului de a preluca în mod special, accidental sau ilegal divulgarea neautorizată a datelor sensibile, mai arată publicația citată.

Furnizorul de energie electrică va trebui să plătească o amendă de 3.000 de euro.

Mai mult decât atât, Autoritatea pentru protecția datelor a sancționat și Asociația S.O.S Infertilitatea cu suma de 2.000 de euro, după ce a primit o sesizare privind dezvăluirea datelor cu caracter personal fără consimţământul persoanei vizate.

”Autoritatea de supraveghere a solicitat Asociației mai multe informații referitoare la aspectele sesizate, dar operatorul nu a răspuns solicitărilor instituției noastre. În urma contactării telefonice a operatorului, președintele asociației și-a exprimat opțiunea de a i se transmite solicitarea Autorității de supraveghere prin e-mail la o adresă indicată de acesta. Întrucât Asociația „SOS Infertilitatea” nu a transmis informațiile solicitate până la data încheierii procesului-verbal de constatare/sancționare, aceasta a fost sancționată cu amendă”, se arată în comunicatul ANSPDCP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *