China continuă să înăsprească legile de cenzură asupra conținutului online. În cea mai recentă mișcare, guvernul de la Beijing a crea un draft de noi măsuri care sunt menite să reglementeze comentariile lăsate de utilizatori pe platformele de socializare din China. Da, toate comentariile.
Noile regulamente se referă la toate tipurile de comentarii de la postări pe forumuri, răspunsuri, reacții și până la mesaje publice, ele vor fi verificate și cenzurate unde va fi nevoie . Sub incidența legii vor intra și celelalte formate, nu doar cel text. Vorbim de GIF-uri, imagini, clipuri audio sau video.
Legea este foarte strictă și, conform MIT Technology Review, ea a apărut după ce postările conturilor guvernamentale de pe populara platformă de socializare Weibo (un fel de Twitter) aveau comentarii care denunțau propaganda Partidului Comunist sau pur și simplu îi numeau mincinoși pe cei din guvern.
Poate nu te-ai fi gândit, dar în ciuda cenzurii imense de care internetul din China suferă, comentariile s-au dovedit a fi ceva mai ferite, fapt ce a oferit utilizatorilor o metodă de vorbi liber fără presiuni din partea statului.
„Un lucru pe care îl știe toată lumea din industria cenzurii este că nimeni nu acordă atenție răspunsurilor și comentariilor. Acestea sunt moderate neglijent, cu un efort minim”, a declarat Eric Liu, un fost cenzor al Weibo, pentru MIT Tech Review.
Cum va fi implementată această măsură?
Legea este cu adevărat exagerată pentru că ar presupune verificarea a miliarde de comentarii înainte ca acestea să fie publicate pe platformele de socializare din China. Pentru a implementa o astfel de măsură ai nevoie de un număr uriaș de cenzori care să se ocupe strict cu verificarea comentariilor și nici atunci nu poți asigura o aplicare eficientă. Atunci ce plan are China?
Fostul cenzor al Weibo e de părere că guvernul de la Beijing vrea să forțeze companiile să-și crească numărul de cenzori, dar și să le responsabilizeze în legătură cu secțiunea de comentarii de platformele lor, care a fost ignorată înainte. Însă, legea mai prevede un lucru și anume împuternicirea creatorilor de conținut să elimine și să cenzureze comentariile considerate ilegale.
Până acum, doar conturile guvernamentale și cenzorii companiei puteau să reglementeze comentariile la nivelul unei platforme, acum China vrea să-i includă și pe acești „operatori de conturi publice” (după cum îi numește) în sistemul statal de cenzură.
„Deși internetul chinez este unul dintre cele mai cenzurate din lume, există încă spațiu pentru a discuta subiecte sensibile. Oamenii pot juca un joc inteligent de-a șoarecele și pisica cu cenzorii și pot face ajustări creative odată ce postările sunt cenzurate. Cu toate acestea, noul sistem ar putea face acest lucru aproape imposibil și ar putea restrânge și mai mult spațiul deja limitat pentru libertatea de exprimare pe teme sensibile”, a declarat pentru MIT Technology Review un expert în drepturile omului din China.
În privința implementării, legea este foarte vagă tocmai de asta lumea speculează și ridică semne de întrebare referitoare la practicalitatea ei, însă China a demonstrat că e în stare să reglementeze un spațiu haotic precum internetul și dovedește, în continuare, că are grijă să nu aibă foarte multe scăpări. Oricare va fi soluția pe care Beijingul o va aplica, va fi una care sufocă și mai mult libertatea și drepturile oamenilor.
Leave a Comment