Legea dreptului de autor din România te recunoaște automat ca autor al unei opere originale, imediat ce o publici: prin viu grai, prin tipărire, online sau prin alte mijloace. Din acel moment, ai dreptul să fii recunoscut ca autor și să primești compensații financiare atunci când creația ta este folosită în scop comercial. Dar dacă vrei să oferi totuși lumii munca ta, fără ca utilizatorii să-ți ceară permisiunea sau să-ți plătească ceva? Aici intervin licențele Creative Commons (CC).
Creative Commons: fișă documentară
CC este o organizație non-profit înregistrată în SUA, menită să ofere instrumente pentru a depăși obstacolele legate de împărtășirea cunoștințelor și a creativității în întreaga lume.
Ce face CC:
- oferă un set de licențe și instrumente de domeniu public, care oferă fiecărei persoane și organizații din lume un mod gratuit, simplu și standardizat de a acorda permisiuni privind drepturile de autor pentru lucrările creative;
- administrează Rețeaua Globală CC, o inițiativă comunitară care are ca scop creșterea cantității și calității cunoștințelor disponibile în întreaga lume;
- administrează Angajamentul Open COVID, care solicită organizațiilor din întreaga lume să-și pună la dispoziție brevetele și drepturile de autor în mod liber în lupta împotriva pandemiei COVID-19;
- dezvoltă tehnologii precum CC Search, prin care materialele cu licență deschisă sunt mai ușor de descoperit și de utilizat;
- oferă Certificatul Creative Commons, un curs aprofundat pentru persoanele interesate să devină experți în crearea de lucrări cu licență deschisă;
- organizează anual CC Summit, un eveniment care reunește un grup internațional de educatori, artiști, oameni tehnici, experți juridici și activiști.
Organizația a fost fondată în 2001, de către Lawrence Lessig, Hal Abelson și Eric Eldred.
CC permite titularilor de drepturi de autor să ofere publicului o parte din drepturile pe care le au („Some Rights Reserved” -> CC vs. „All Rights Reserved” -> dreptul de autor tradițional) și să-și păstreze cealaltă parte, printr-o multitudine de mecanisme. Intenția este aceea de a evita barierele pe care le pun legile drepturilor de autor în calea liberei circulații a informațiilor.
Licențele CC: ce sunt și cum se folosesc
Să spunem că ai compus o piesă muzicală. O publici pe Youtube și, din acel moment, ea este protejată prin dreptul de autor tradițional, fără să faci altceva pentru a obține acest privilegiu. Dacă cineva îți folosește piesa într-o altă creație sau o difuzează în mod public sau scoate bani de pe urma ei, trebuie să-ți ceară permisiunea și să-ți plătească o sumă pe care o stabilești tu.
Dar dacă dorești ca piesa să poată fi remixată de DJ și să poată fi folosită la petreceri restrânse, de tipul balurilor bobocilor? Atunci o poți licenția alegând o formulă de la CC. De pildă, dacă nu vrei ca, în cazul acestor utilizări, oamenii să facă profit, vei alege licența BY-NC-SA (Atribuire-NeComercial-Partajare în Condiții Identice). Asta înseamnă că utilizatorii care vor folosi piesa ta în scop necomercial vor trebui să o distribuie mai departe în aceleași condiții, deci cu aceeași licență.
Există șase licențe CC, de la cea mai liberală la cea mai restrictivă:
1. BY (Atribuire)
Poți să:
Distribui — copiază și redistribuie această operă în orice mediu sau format;
Adaptezi — remixezi, transformi, și construiești pe baza operei cu orice scop, chiar și comercial.
2. BY-SA (Atribuire – Partajare în Condiții Identice)
Poți să:
Distribui — copiază și redistribuie (cu aceeași licență) această operă în orice mediu sau format;
Adaptezi — remixezi, transformi, și construiești pe baza operei cu orice scop, chiar și comercial.
3. BY-NC (Atribuire-Necomercial)
Poți să:
Distribui — copiază și redistribuie această operă în orice mediu sau format, dar nu în scop comercial;
Adaptezi — remixezi, transformi, și construiești pe baza operei.
4. BY-NC-SA (Atribuire-Necomercial-Partajare în Condiții Identice)
Poți să:
Distribui — copiază și redistribuie (cu aceeași licență) această operă în orice mediu sau format, dar nu în scop comercial;
Adaptezi — remixezi, transformi, și construiești pe baza operei.
5. BY-ND (Atribuire-FărăDerivate)
Poți să:
Distribui — copiază și redistribuie această operă în orice mediu sau format cu orice scop, chiar și comercial.
6. BY-NC-ND (Atribuire-Necomercial-FărăDerivate)
Poți să:
Distribui — copiază și redistribuie această operă în orice mediu sau format, dar nu în scop comercial.
În afară de aceste șase combinații, mai există:
CC0 (Dedicat Domeniului Public)
Autorul a dedicat opera domeniului public, prin renunțarea la nivel mondial la toate drepturile sale asupra operei. Poți copia, modifica, distribui și efectua opera, chiar și în scopuri comerciale, toate acestea fără a cita autorul.
PD (Marca Domeniului Public)
Nu este o licență în sine, ci un mod de a semnala creații care nu mai sunt supuse dreptului de autor, datorită expirării acestuia odată cu trecerea timpului. De exemplu, „Vinul de viață lungă” de N. D. Cocea a intrat anul acesta în domeniul public.
Bine, dar eu cum îmi mai câștig existența?
Chiar dacă licențiezi opera prin CC, nu-ți pierzi dreptul de autor tradițional. De exemplu, ca muzician, poți lăsa „la liber” unele piese, dar vei scoate bani din concerte, produse promoționale (CD-uri, tricouri, insigne etc.) și din opere adaptate (coloană sonoră pentru un film, muzică pentru reclame etc.).
Din această prezentare afli mai multe despre cum pot muzicienii folosi licențele CC pentru a se promova și vei învăța din câteva studii de caz:
Licențele CC pentru utilizatori
Fie că ești jurnalist, blogger, creator de conținut în general, licențele CC te pot ajuta să găsești materiale pe care să le folosești liber în creațiile tale: fotografii, animații, muzică, sunete, clipuri video, ba chiar și modele 3D.
Iată unele dintre cele mai populare locuri pentru a găsi astfel de resurse.
Fotografii și ilustrații
După ce realizezi căutarea, apasă pe Tools > Usage Rights. Va trebui să mergi în pagina fotografiei dorite, pentru a afla ce tip ce licență CC este aplicată creației și astfel vei ști ce drepturi ai asupra acelei imagini.
Caută cuvintele cheie dorite, apoi selectează din stânga licența CC dorită. Dacă nu știi exact ce să alegi, atunci bifează dacă dorești să folosești în scop comercial creația respectivă și/sau dacă vrei să o modifici sau să o adaptezi.
Alte surse pentru imagini:
- Unsplash.com
- Pixabay.com
- Picjumbo.com
- Gratisography.com
- Flickr.com (selectează din stânga sus Any License)
Muzică
După ce realizezi căutarea, filtrează rezultatele în partea de sus, alegând „Creative Commons”. Este important de reținut că Youtube licențiază prin CC numai cu licența BY-SA. Așa că, dacă publici pe Youtube ceva și vrei să-i aplici o licență necomercială, ține cont că nu se poate pe această platformă.
După ce introduci cuvintele cheie dorite și ți se afișează piesele muzicale, apasă pe una dintre ele și apoi pe Download. Abia atunci vei vedea tipul de licență CC atașată. Ai grijă că, în general, licențele sunt necomerciale!
Alte surse pentru muzică:
Surse pentru alte tipuri de materiale
- Sunete: Freesound.org
- Video: Vimeo.com, Flickr.com, Pexels.com
- Simboluri grafice: Material.io, Rawshorts.com, TheNounProject.com
Ce trebuie să mai știi
În afară de alegerea unui licențe care să fie pe placul autorului, mai trebuie ținut cont de unele lucruri:
- Întotdeauna citează opera folosită. Iată un exemplu de citare: „Cat” by Alex Balan is licensed under CC BY-NC-SA 2.0„ (sau: „Cat” de Alex Balan este licențiată cu CC BY-NC-SA 2.0„).
- În afară de licența CC aplicată, autorul poate acorda unele drepturi în plus. De exemplu, autorii cărții „Furt: o istorie a muzicii” i-au dat dreptul traducătorului de a vinde exemplare la preț de tipografie, fără să scoată profit, deoarece cartea are o licență BY-NC-SA. Dacă ar fi fost de acord, autorii ar fi putut să-i acorde chiar dreptul de a vinde cartea tradusă pentru profit.
- Odată licențiat un conținut cu o licență CC, nu poți retrage acea licență, dar o poți schimba într-una mai permisivă pe parcurs (de exemplu, de la BY-NC-SA treci la BY-SA).
- Licențele CC 4.0 Internațional au fost traduse de curând în limba română, deci e recomandat să le folosești pe acestea.
- Dacă vrei să traduci materiale CC, iată aici o listă din care poți alege. De asemenea, iată cum te poți implica întraducerile licențelor în diverse limbi.
Licențele CC sunt un mod minunat de a pune la dispoziția lumii creațiile tale, fără îngrădiri de drept de autor, așa cum este el înțeles astăzi din punct de vedere comercial. Prin faptul că pui la comun lucrările tale, contribui la bogăția culturală mondială. Prin acest gest, toată lumea are de câștigat!
Foto: Opensourceway (Visual hunt / CC BY-SA)
Leave a Comment