O poză cu un festival de muzică, prezentată pe social media ca fiind de la un miting pro-Trump

Săptămâna trecută, o fotografie cu o mulțime mare de oameni a început să circule pe rețelele de socializare, lăsând impresia că ea a fost surprinsă la un miting pro-Trump din Florida și că reprezintă dovada susținerii de care actualul președinte se bucură.

În realitate, fotografia a fost realizată în 2019, intr-o parte diferită a lumii: în Zürich, Elvetia, cu ocazia unui festival de muzică, conform Reuters.

Imaginile transmise pe alte rețele de socializare de la adevăratul miting ținut de Trump pe 16 octombrie indică că grupul a fost semnificativ mai mic decât cel din fotografia de la festival, dar arată și că locațiile nu sunt aceleași.

Festivalul de muzică Street Parade a fost ținut în apropierea unui pod, care nu se regăsește și în filmările realizate la Aeroportul din Ocala, Florida. Mai mult decât atât, imaginea care circulă pe social media poate fi regăsită si pe site-ul oficial al festivalului, la o rezoluție mai mare și cu un detaliu în plus: steagul Elveției.

Facebook a limitat deja răspândirea postării de Facebook prin prezentarea unui mesaj de avertisment: “Informație falsă. Aceeași informație a fost verificată într-un alt post de către verificatori independenți de fapte”.

Fenomenul se numește “dezinformare vizuală” și presupune folosirea unor imagini ieșire din context pentru a induce publicului o idee greșită. Puteți citi mai multe pe această temă AICI.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri