Jurnalistul rus Dmitri Muratov va contesta desemnarea de „agent străin”

Dmitry Muratov speaks during the auction of his 2021 Nobel Peace Prize medal by Heritage Auctions in New York City, New York, U.S., June 20, 2022. REUTERS/David 'Dee' Delgado

Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel, cunoscut pentru jurnalismul său curajos, a decis să conteste în justiție desemnarea sa recentă ca „agent străin” de către autoritățile ruse.

Muratov, un editor experimentat și co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021, a fost adăugat pe lista tot mai mare de persoane etichetate drept „agenți străini” de către Ministerul rus al Justiției, conform Reuters.

Statul rus l-a acuzat pe Muratov de „crearea și difuzarea de materiale produse de agenți străini” și folosirea acestora pentru „răspândirea pe platformele internaționale a unor opinii negative privind politicile externe și interne ale Rusiei”.

Cu toate acestea, Rusia folosește această desemnare pentru a stigmatiza și complica viața persoanelor despre care guvernul consideră că lucrează împotriva intereselor statului rus. De cele mai multe ori, cei despre care se crede că sunt agenți străini sunt critici ai regimului Putin.

Novaya Gazeta va avea un redactor-șef interimar

Ca răspuns la această situație, Novaya Gazeta a anunțat luni că Muratov se va retrage temporar din rolul său de redactor-șef pentru a se concentra pe contestarea în instanță a etichetei de „agent străin”.

Într-o declarație făcută, Novaya Gazeta spune că „Muratov nu este categoric de acord cu decizia Ministerului Justiției și depune o acțiune în justiție”.

„La cererea sa, consiliul editorial îl suspendă pe Dmitri Muratov din funcția de redactor-șef pe durata procedurilor legale. Serghei Sokolov a fost numit redactor-șef interimar”, mai adaugă ziarul.

Implicațiile cazului Muratov

Dedicarea lui Dmitri Muratov pentru jurnalism și angajamentul său de nezdruncinat față de principiile unei prese libere i-au adus recunoașterea internațională, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace. Bătălia sa juridică pentru a contesta catalogarea drept „agent străin” nu este doar o luptă pentru propriile drepturi, ci și o luptă simbolică pentru păstrarea libertății presei în Rusia.

Rezultatul acestei contestații juridice va avea, fără îndoială, implicații semnificative, nu doar pentru Dmitri Muratov și Novaya Gazeta, ci și pentru peisajul mai larg al jurnalismului independent din Rusia. Acesta va fi urmărit îndeaproape de jurnaliști, de apărătorii drepturilor omului și de întreaga comunitate internațională, deoarece subliniază importanța critică a protejării principiilor fundamentale ale libertății presei și ale libertății de exprimare.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri