UE nu vrea să grăbească procesul implementării monedei euro digitale

Actualul comisar UE al serviciilor financiare, Mairead McGuinness, e de părere că implementarea monedei euro digitale nu ar trebuie să fie făcută pe fugă, ci să fie un proces atent gestionat.

McGuinness a făcut o serie de declarații legate de proiectul euro digital în cadrul unei conferințe. Conform Reuters, comisarul european a vorbit de necesitatea adoptării unei forme digitale a monedei euro, asta după ce Comisia a propus deja un cadru legal pentru acest serviciu.

Ne folosim cardurile și telefoanele pentru a cumpăra, facem comerț electronic și, dacă a existat o perioadă în care numerarul a fost foarte mult diminuat, atunci unde să mai avem bani publici – banii publici ai băncii centrale – dacă nu în numerar? Avem nevoie de o versiune digitală a acestui lucru […] A nu avea o formă digitală a banilor publici la un moment dat în viitor ar însemna să  avem o gaură neagră în sistemul nostru”, a declarat McGuinness, citată de Reuters.

Argumentele prezentate de McGuinness se aseamănă cu cele ale lui Fabio Panetta, membru în comitetul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE). Acesta a înaintat încă de la finalul anului 2021 propunerea de adoptare a euro digital, tocmai pentru a oferi siguranță în interiorul pieței Uniunii.

Comisarul UE al serviciilor financiare a mai spus că, în final, decizia de emitere a unei versiuni digitale a monedei unice revine în totalitate BCE, care urmează să ia o hotărâre în acest sens în luna octombrie.

Alegerile europene de anul viitor atârnă deasupra politicilor actualei Comisii, motiv pentru care McGuinness a lăsar de înțeles că implementarea unei monede digitale ar trebui să fie un proiect pe care și următoarea versiune a CE și-l asumă.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri