Jurnalista din Wuhan care a relatat despre primele săptămâni ale pandemiei, premiată pentru curajul său
Jurnalista Zhang Zhan, reținută pentru că a relatat despre primele săptămâni ale pandemiei, când guvernul chinez încă nega existența unei probleme medicale, va fi premiată de RSF.
Organizația pentru apărarea drepturilor jurnaliștilor Reporters without Borders îi recunoaște curajul jurnalistei din Wuhan, China, precum și contribuția pe care aceasta a adus-o la aflarea adevărului. „Relatările ei au fost una dintre principalele surse de informații independente despre situația sănătății din Wuhan la acea vreme”, se arată în comunicatul RSF.
Pentru ca oamenii să afle despre situația din Wuhan, Zhan a trebuit să îndure „amenințări constante din partea autorităților”.
Alături de Zhang Zhan, vor mai fi premiate la categoria ”Curaj” și jurnalistele Kay Zon Nway (Myanmar), Patricia Devlin (Irlanda de Nord), precum și publicația nicaraguană Confidencial.
„Aproape de moarte”
Pentru că „a căutat ceartă și a cauzat probleme”, avocatul-devenit-jurnalist a fost condamnată în decembrie 2020 la patru ani în spatele gratiilor. Acuzația, menită să cuprindă mai multe fapte nepermise de regimul de la Beijing, este frecventă adusă jurnaliştilor, avocaţilor şi dizidenţilor din China.
Deși nu a fost singurul jurnalist arestat, Zhan a fost prima care a fost condamnată. În mod oficial, ea a fost acuzată că ar fi distribuit „informații false prin mesaje text, video și alte mijloace media prin intermediul mass-media de pe internet, cum ar fi WeChat, Twitter și YouTube”, și de a fi „speculat cu răutate” în timpul interviurilor cu presa străină.
Înrăutățirea stării sale de sănătate, pe fondul grevei foamei în care a intrat, a intensificat presiunile internaționale făcute asupra Chinei pentru eliberarea jurnalistei. Săptămâna trecută, familia lui Zhang Zhan a afirmat că aceasta este „aproape de moarte”.
Articole asemănătoare
Twitter a închis mii de conturi din China care răspândesc propagandă de stat privind abuzurile din Xinjiang
Mai au românii încredere în Uniunea Europeană?
Tinerii, mai puțin interesați de știrile ”tradiționale”. Preferă subiecte precum cultura sau educația
Cum încearcă presa online să se salveze: HuffPost, cumpărat de BuzzFeed pentru a atrage publicitate
Poliția italiană investighează un jurnalist în cadrul unei anchete privind o scurgere de informații