
Jurnalista australiană reținută fără explicații în China a fost arestată în mod formal
Peste jumătate de an a trecut de când Cheng Lei, angajată a televiziunii chineze de stat și cetățean australian, a fost reținută fără explicații în Beijing. Acum, autoritățile chineze au arestat-o oficial.
Jurnalistei, o figură cunoscută a televiziunii de stat CGTN, îi este imputat că a furnizat secretele de stat în străinătate. Informația a fost ulterior confirmată de autoritățile chineze, care au adăugat că drepturile lui Cheng Lei vor fi respectate, conform BBC.
Luni, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez Wang Wenbin a spus că speră că Australia nu „va interfera cu gestionarea acestui caz de către China”. Totuși, ministrul de Externe australian și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește situația jurnalistei.
„Ne așteptăm ca standardele de bază ale justiției, echității procedurale și tratamentului uman să fie respectate, în conformitate cu normele internaționale. Gândurile noastre sunt cu dna Cheng și familia ei în această perioadă dificilă”, a declarat Marise Payne, șefa diplomației australiene.
La puțin timp de la dispariția sa, autoritățile chineze au anunțat că jurnalista se află sub „supraveghere rezidențială la o locație desemnată”, o formă de detenție care le permite anchetatorilor să închidă și să interogheze un suspect până la șase luni fără o arestare formală.
La vremea aceea, Australia a negociat pe cale diplomatică și plecarea a altor doi jurnaliști, cărora autoritățile chineze le solicitau interviuri. Este vorba despre Bill Birtles, corespondentul la Beijing al Australian Broadcasting Corp. și Mike Smith, corespondentul Australian Financial Review din Shanghai.
Articole asemănătoare
Agenția rusă IRA a creat o publicație de stânga cu editori fictivi, ca parte a unei noi operațiuni de influență
Casa Albă va decide instituțiile media care vor avea acces la Trump
Primul sistem de alertă împotriva fake news, propus de Comisia Europeană
Unitatea de elită 29155 a serviciilor secrete ruse a fost descoperită în Franța. Agenții, vinovați de asasinate și sabotaj politic
Un deceniu petrecut în instanță. Scandalul Google vs Oracle, tranșat de Curtea Supremă a SUA